h

Gewonnen! Enschede verkoopt aandelen Essent niet!

12 mei 2009

Gewonnen! Enschede verkoopt aandelen Essent niet!

Op maandag 11 mei vond er een stemming plaats over een voorstel van het college van B&W, om over te gaan tot verkoop van de Enschedese aandelen in Essent. De SP heeft er een grote bijdrage aan geleverd, dat de PvdA, GroenLinks, Burgerbelangen Enschede wilden meewerken aan het indienen van een amendement, om zich uit te spreken tegen de verkoop. Dit amendement heeft het gehaald. Hiermee heeft de SP in Enschede het maximale bereikt wat er binnen onze gemeente te behalen viel. Niet alleen is het de SP-fractie gelukt om dit onderwerp meerdere keren te agenderen, maar het is ook gelukt om andere politieke partijen te overtuigen.
Demonstratie voor het Stadhuis

De SP is een grote tegenstander van de verkoop van de aandelen. Essent is opgebouwd met publiek geld en dus is het publiek bezit. En publiek bezit hoort beheert te worden door democratisch gekozen organen. Alleen een niet door winstbejag gemotiveerde overheid kan garanties bieden wat betreft leveringszekerheid, betaalbare tarieven en maatregelen op het gebied van het milieu. Dit zijn nu precies de garanties die RWE niet hard zal kunnen maken. De door RWE geboden 9 miljard, zal op de een of andere manier toch echt doorberekend gaan worden aan de consument. Bovendien zet de politiek zichzelf buiten spel als het gaat om het aanpakken van de graaicultuur aan de top. Wat betreft het milieu is het naïef om te geloven dat een megabedrijf dat nog werkt met bruinkool en dat interesse heeft in kernenergie, op korte termijn milieuvriendelijk te werk zal gaan. En als Essent aan RWE verkocht wordt, wie koopt dan RWE weer op? Misschien heeft die kopende partij dan wel politieke bedoelingen. Met andere woorden: Wie Essent verkoopt is NUTS.

Deze boodschap is in Enschede in ieder geval overgekomen. Maar wat betekent dit voor de toekomst van Essent? Enschede heeft slechts 0,22% van de aandelen en heeft dus niet veel te zeggen over Essent. Zojuist is bekend geworden dat de Provincie Noord-Brabant, met 30,8% uiteindelijk toch akkoord is gegaan met de verkoop. Hierdoor lijkt de verkoop van Essent nog maar moeilijk voorkomen te kunnen worden. Maar hoe dit proces nu ook verder zal verlopen, en hoeveel strijd er nog nodig is om Essent te behouden, in Enschede hebben we de strijd voorlopig gewonnen. En dit succes hebben we te danken aan de inzet van de vele vrijwilligers die keihard actie gevoerd hebben en een goed functionerende fractie.

Ze zijn NUTS

U bent hier