h

Mogelijk ontslag thuiszorgmedewerkers Livio

2 oktober 2009

Mogelijk ontslag thuiszorgmedewerkers Livio

Zaterdag 26 september was het zover. Zo'n 600 thuiszorgmedewerkers HH2 in dienst van Livio hebben een brief in de bus waarin een mogelijk collectief ontslag wordt aangekondigd. Ook de 1600 Alphahulpen kunnen dan niet meer door Livio worden bemiddeld. Hun vrees is waarheid geworden, een nachtmerrie werkelijkheid. Enschede en 13 andere gemeenten in Twente hebben de strijd verloren. Tegen te lage bedragen kunnen zorginstellingen geen thuiszorg van voldoende kwaliteit leveren.

Na een lange onzekere periode is de kogel door de kerk. Livio en andere grote zorginstellingen kunnen goede thuiszorg voor de bodemprijs die de gemeente Enschede biedt niet geven. Daarom wordt Livio het werk niet gegund. Een onzekere periode voor medewerkers en cliënten breekt aan. Onbekend is of en hoeveel medewerkers overgenomen worden door de organisatie die de thuiszorg in Enschede gaat regelen. Ook is er de vraag of zij onder dezelfde CAO zullen kunnen werken. Onzeker is ook of er in Enschede vanaf 2010 wel voldoende thuiszorgmedewerkers zullen zijn om aan de vraag naar thuiszorg te voldoen.

De irritatie van de wethouder over de mondelinge vragen die de SP maandag 21 september stelde begrijp ik nu. Liever had hij dit onderwerp op de lange baan geschoven met de beantwoording van schriftelijke vragen van de PvdA. Het college heeft verloren, de marktwerking gewonnen. Tegen de laagste prijs gaan we thuiszorg verlenen in plaats van prioriteit te geven aan de kwaliteit. De SP maakt zich met alle betrokkenen al tijden grote zorgen over de toekomst van de thuiszorg in Enschede, zowel voor mensen die de zorg nodig hebben als voor de medewerkers.

– Annelies Futselaar

U bent hier