h

Rekenen voor gevorderden

5 januari 2010

Rekenen voor gevorderden

Maxim van LuttikhuizenDe laatste maanden is de SP druk bezig geweest met het in kaart brengen van de problemen van de aanbesteding thuiszorg. Bij de kadernota is 3 miljoen euro geschrapt van het budgettekort van de WMO maar de Wethouder heeft niet voldoende kunnen aantonen dat dit kan zonder dat het problemen gaat opleveren voor die mensen die afhankelijk zijn van thuiszorg.

Eerst leek het erop dat de werknemers in de thuiszorg de dupe zouden worden. Massaontslagen, verslechterde arbeidsvoorwaarden enz.. Wethouder Wallinga beloofde dat de werknemers in de thuiszorg er wat arbeidsvoorwaarden betreft niet op achteruit zouden gaan. Dit bleek echter wel het geval. Een simpele sollicitatie van een medewerkster in de thuiszorg legde pijnlijk bloot dat men wel het zelfde salaris kon krijgen maar dan meer uur moest gaan werken. Het uurloon werd dus lager. Wallinga ontkende eerst maar maakte vervolgens op 25 november via de krant bekend dat na nog een onderhandelingsronde de arbeidsvoorwaarden alsnog gegarandeerd bleven voor diegenen die zich voor 27 november zouden aanmelden bij één van de zorgaanbieders. De werknemers hadden dus na maanden van onzekerheid maar liefst 2 dagen om zich alsnog in te schrijven. Het lijkt er op dat Wallinga niet op kan tegen de onderhandelaars van de thuiszorg bedrijven.

Nu de salarissen van de werknemers zijn gegarandeerd lijkt men te willen gaan korten op de uren van de zorgontvangers. Middels brieven die vlak voor de kerst zijn verstuurd laat de gemeente weten hoeveel uur zorg men krijgt vanaf januari 2010. Veelal is dit tot 25 procent minder dan de afgelopen periode.

Wallinga en de ambtelijke top beweren dat dit komt doordat het aantal uren dat in 2009 is ontvangen gedeeld is door 52 (weken) en dat dit niet kan kloppen als iemand enkele weken geen zorg heeft gehad of als iemand gedurende het jaar meer uren heeft gekregen. De directeur van de DMO voegt hier nog aan toe dat dit alleen maar geldt voor diegenen die een tijdelijke beschikking hebben ontvangen. Een rekenfoutje dus. Nu krijgen werknemers van Livio elke maand een net overzicht van de zorg die ze hebben geleverd. Enkele van deze gegevens hebben wij geanonimiseerd door gekregen waardoor wij dezelfde rekensom kunnen maken. Rekent u mee (u mag een rekenmachine gebruiken).
Mevrouw A heeft gedurende het jaar 3 uur zorg per week gekregen. 50 weken is dit geleverd door haar vaste verzorgster. Deze verzorgster heeft 2 weken vakantie gehad waarin een collega de zorg heeft overgenomen. Volgens de rekenmethode heeft ze dus recht op: (50*3 + 2*3)/52 = 3 uur per week. Een simpele rekensom denk je. De beschikking van de gemeente vermeldt echter dat ze 2 uur en 15 minuten krijgt. 25 % minder dus. 2 anderen krijgen respectievelijk 2:15 i.p.v. 3 en 3 i.p.v. 4 uur. Ook een afname van 25%.

Het is op zich al zeer frappant dat door de gemeentelijke berekening de uren zo netjes op een kwartier uit komen. Ter vergelijk: een ander heeft een brief gekregen waarin wordt gesteld dat ze recht heeft op 2 uur en 49 minuten i.p.v. 3 uur. Dit is wat je verwacht bij een dergelijke rekenmethode.

Overigens is het niet zo dat dit voor iedereen geldt. We hebben ook berichten van enkele mensen gekregen dat het aantal uren bij hen wel klopt. Gemiddeld komen we met onze gegevens echter uit op een afname van 30 uur per jaar per persoon. Dit leidt tot de volgende rekensom: 5200 ontvangers van zorg * 30 uur per jaar * 19 euro per uur = 2.964.000 euro. Dit komt akelig dicht bij de 3 miljoen van de kadernota.

Nu ga ik er niet vanuit dat Wallinga of één van zijn ambtenaren bewust mensen kort om de 3 miljoen te halen. De meest voor de hand liggende conclusie is dan ook dat de gemeente met verkeerde basisgegevens rekent.

Hoe nu verder? Iedereen die klaagt over het aantal uren zorg krijgt de eerste 3 weken van januari de zorg toegewezen waar ze claimen recht op te hebben. (met een maximum van de klasse waar ze in zaten). In deze 3 weken bekijkt de gemeente voor deze mensen waar ze daadwerkelijk recht op hebben. Dit is uiteraard geen wenselijke situatie omdat velen niet voor niets hulp bij het huishouden hebben, tevens heeft de helft nog geen definitieve beschikking. Een klacht indienen kan dan wel eens te lastig of zelfs onmogelijk zijn. Een andere manier is er momenteel echter niet.

De SP pleit ervoor dat er binnen deze 3 weken (dus voor 21 januari) een raadsonderzoek komt en wordt afgerond naar hoe de gemeente aan de uren komt en waarom deze deels niet overeenkomen met de maandstaten van de werknemers in de thuiszorg. Vervolgens dient iedereen het rechtmatige aantal uren zorg torgewezen te krijgen, of er nu wel of niet een bezwaarschrift is ingediend.

Waarschijnlijk brengt dit extra kosten met zich mee en zullen de thuiszorgbedrijven dit op de gemeente kunnen verhalen. Een extra onderhandelingsronde lijkt dan in dit geval noodzakelijk. Nu bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst maar het lijkt met onverstandig om deze door Wallinga te laten voeren.
Hij heeft wat mij betreft aangetoond dit zware dossier niet aan te kunnen en dan lijkt het mij voor iedereen (inclusief Wallinga) beter als de Wethouder zijn post opgeeft. Ofwel Wallin Ga!

– Maxim van Luttikhuizen

U bent hier