h

Wallinga, onruststoker van het jaar 2009

5 januari 2010

Wallinga, onruststoker van het jaar 2009

Annelies FutselaarDe vrije vertaling van de WMO, Wet Maatschappelijke Onrust, heeft wethouder Wallinga wel eer aangedaan. Tot de laatste dag van het jaar weet hij mensen die thuiszorg krijgen en geven in onzekerheid te houden. Op het randje van het oude jaar krijgen bewoners een brief met de mededeling dat zij minder uren zorg krijgen per 1 januari 2010. Werknemers thuiszorg weten officieel helemaal van niets dus ook niet hoeveel uren zorg per persoon zij mogen verlenen per 1 januari 2010. Denkt de wethouder dat deze mensen dom zijn of heeft hij zelf geen idee waar het over gaat?

Na alle beroering over de aanbesteding thuiszorg de afgelopen maanden leek heel even de rust teruggekeerd aan het WMO front. Het jaar 2009 was er een met veel onnodige onzekerheid voor zowel mensen die zorg krijgen als geven. Een onnodige aanbesteding voor een prijs waarvan je van te voren kunt weten dat er koppen gaan rollen en de kwaliteit van zorg achteruit zal gaan; de ingrediënten voor grote maatschappelijke onrust. "Ik heb dat niet goed ingeschat"waren de woorden van de wethouder toen het onderzoeksrapport in de gemeenteraad besproken werd. Flauwekul!!!!!!!! Keer op keer hebben thuiszorgmedewerkers ondersteund door de vakbond en de SP uitgeschreeuwd dat het niet goed ging. Op vragen van de SP werd meewarig gereageerd en gesuggereerd dat het allemaal goed kwam. "Niemand zal nadeel ondervinden van de overstap naar nieuwe zorgaanbieders. Voor mensen die zorg ontvangen blijft alles hetzelfde en medewerkers worden onder dezelfde voorwaarden overgenomen door de nieuwe aanbieders". Geklets!!!!!!!! De thuiszorgmedewerkers moesten vechten voor behoud van werk onder dezelfde arbeidsvoorwaarden.

Of het allemaal nog niet genoeg was gooide de wethouder eind december nog maar eens wat olie op het vuur. Een groep mensen die thuiszorg nodig heeft krijgt bericht dat ze per 1 januari ongeveer 1 tot 1 ½ uur gekort wordt op de uren thuiszorg, anderen zouden in januari een definitieve beschikking krijgen. Dubbele schande!!!!!!

In de eerste plaats omdat een verandering in aantal uren thuiszorg alleen mag na als, ik citeer uit de verordening tot wijziging van de verordening maatschappelijke ondersteuning; "Door de omzetting van een indicatie in klassen naar een indicatie in uren een nieuwe overgangsbepaling noodzakelijk is om verkregen rechten te waarborgen totdat een nieuwe indicatie is afgegeven als gevolg van een verzoek om herindicatie dan wel vanwege een nieuwe aanvraag". Bovendien weten medewerkers niet hoeveel uur ze bij de mensen mogen werken. Is dat het aantal uren volgens de indicatie geldig op 31 december 2009 of het onterecht genoemde aantal per 1 januari 2010 dat in de brief naar mensen is gestuurd.

Wat de SP betreft rammelt de communicatie aan alle kanten, zowel naar de mensen die zorg krijgen als de werknemers. In een paar regels als onderdeel van een brief van de gemeente wordt er met minimale uitleg verteld dat er gekort wordt. Bovendien zijn betrokkenen veel te laat geínformeerd. Vraag is in hoeverre de nieuwe aanbieders door de gemeente op de hoogte zijn gebracht van de wijziging.

De SP vindt dat de gemeente ernstig tekort is geschoten in de manier waarop mensen op de hoogte zijn gesteld van wijziging in aantal te ontvangen uren thuiszorg. Bovendien betreft het een wijziging die juridisch gezien onjuist is. De wethouder heeft intussen gezegd dat er fouten zijn gemaakt. Een excuusbrief van de wethouder met een uitleg wat er mis is gegaan is wel het minste De SP wil van de wethouder weten wat er mis is gegaan en waarom er zo onzorgvuldig is omgesprongen met informatievoorziening naar de mensen die thuiszorg hebben. Ook wil de SP weten wat de vervolgstappen zijn en hoe er verder gecommuniceerd wordt.

De SP heeft het verzoek ingediend een agendapunt toe te voegen aan de raadsagenda van 11 januari. Dan wil de fractie ingelicht worden over de gang van zaken.

– Annelies Futselaar

U bent hier