h

SP-opinieonderzoek: Houd rekening met de Enschedeërs van nu

25 februari 2010

SP-opinieonderzoek: Houd rekening met de Enschedeërs van nu

De SP is bezig met een opinieonderzoek onder de bevolking van Enschede. Dit onderzoek vindt plaats aan de hand van 13 stellingen waarmee mensen het eens of oneens kunnen zijn. Het onderzoek loopt door tot aan de verkiezingen en in die tijd probeert de SP zoveel mogelijk mensen uit Enschede te enquêteren: aan de deur, op het station, bij bedrijven en in de wijken. De tweede onderzoeksronde is geweest; uit deze peiling blijkt dat ruim tweederde van de Enschedeërs vindt dat plannen vooral moeten aansluiten bij de huidige bevolking van de gemeente.

De bevolkingsopbouw van Enschede wordt gekenmerkt door relatief lage inkomens. Onderzoek toont aan dat de gemiddelde Enschedeër op jaarbasis bijna €2000,- minder te besteden heeft dan gemiddeld in Nederland. Deze lage inkomens komen voort uit een hoge werkloosheid (7,1% t.o.v. bijvoorbeeld 5,2% in Zwolle en Apeldoorn 4,1%) in combinatie met een relatief laag opleidingsniveau. 2800 van de werkzoekenden heeft als hoogste opleiding basisonderwijs, terwijl slechts 700 werkzoekenden een Hbo-opleiding hebben afgerond. Dit leidt ertoe dat de gemeente Enschede in vergelijking met andere gemeenten ook relatief veel geld kwijt is aan sociale lasten en uitkeringen.

De SP is van mening dat de gemeente deze kosten op lange termijn zou moeten verlagen door op korte termijn te investeren in werkgelegenheid, scholing en preventie. De vorige coalities hebben echter geprobeerd om hoger opgeleiden naar Enschede te trekken, door de bouw van dure koopwoningen, prestigeprojecten zoals het Muziekkwartier en investeringen in het kennispark, waar kleine bedrijfjes moeten komen om hoger opgeleiden aan Enschede te binden. Dit heeft betekend dat betaalbare huurwoningen werden gesloopt en voorzieningen in wijken (zoals bibliotheken en het zwembad in Losser) werden gesloten.

De opiniepeiling van de SP wijst nu uit, dat de Enschedese bevolking achter de keuzes van de SP staat:
- 77% van de geënquêteerden denkt niet dat armoede wordt verminderd door meer banen voor hoger opgeleiden van buiten Enschede te creëren. Zij delen de mening van de SP dat de gemeente zich meer zou moeten richten op de groep lager opgeleiden die al in de gemeente woont.
- Van de ondervraagden vindt 67% dat je op school een vak zou moeten leren waar je in de regio mee aan de slag kunt.
- 89% vindt dat de gemeente zich moet inspannen om te voorkomen dat mensen werkloos, arbeidsongeschikt of ziek worden.

Werkgelegenheid, scholing en preventie staan dus ook bij de Enschedese bevolking hoog op de wensenlijst.

Annelies Futselaar: “De komende vier jaar zal er flink bezuinigd moeten worden in Enschede. Dat zal voor geen enkele partij een gemakkelijke opgave worden. De SP staat voor sociale keuzes, ook in tijden van bezuinigingen. Wij besparen liever op een veel te duur en mogelijk onrendabel vliegveld, het zoveelste leegstaande kantoorpand, of een skyline met te dure woningen, dan dat de Enschedeërs nog meer moeten inleveren.”

U bent hier