h

Zomeruniversiteit

21 juli 2010

Zomeruniversiteit

Wat doe je in het weekend? Lekker relaxen, vrienden bezoeken, je kennis bijspijkeren? Hoewel ik het vooraf niet zo had bedacht heb ik afgelopen weekend al het bovenstaande gedaan. In Lochem hield de SP één van haar zomeruniversiteiten. Eén van onze lokale bestuursleden, Joke, was hier enkele jaren geleden bij geweest en vond dit erg leuk. Vrijdags ben ik dus naar Lochem getogen met de bedoeling veel lol te hebben. En hoewel ik in de missie ben geslaagd was het toch niet de doelstelling van de organisatie. Van tevoren weet je nooit zeker of je goed kan op schieten met de andere aanwezigen maar het was al heel snel duidelijk dat we met een groep fantastisch leuke mensen bijeen waren.

Op het programma stonden de nodige “professoren” die de circa 50 “studenten” onder handen gingen nemen. Het begon vrijdagavond al met Jan Marijnissen die ons heeft doorgezaagd over de ideologie achter de SP en de verwachtingen die hij van ons heeft om dit uit te dragen. Daarbij ging het voornamelijk over menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit maar ook over presentatie. Mijn paarse overhemd viel daarbij duidelijk niet in de smaak. Aangezien we zaterdag weer een vol programma hadden was het verstandig om op tijd naar bed te gaan. Soms volg je echter je gevoel waardoor de meesten bij het ontbijt nog niet helemaal wakker waren. De volgende sprekers waren echter zo boeiend dat de vermoeidheid snel vergeten was.

Sjaak van der Velden (redacteur van spanning) trapte af met een verhaal over de geschiedenis van het Socialisme in Nederland. Hij werd gevolgd door een zeer inspirerende presentatie van vakbondbestuurder en SP-raadslid Ron Meijer. Ron vertelde over de actie van de schoonmakers die hij namens de FNV heeft georganiseerd. Van hem hebben we zeer veel nuttige tips gekregen over het opzetten van een actie. Dus pas maar op college, we komen sterker uit de zomer. Na de lunch gaf de socioloog en voormalig CDA-lid Anton Zijderveld een boeiend college over de politieke stromingen in Nederland. Aangezien dhr. Zijderveld geen lid is van de SP had dit college geen politieke lading. Dit maakte het zeker niet minder interessant. Iedereen was na afloop dan ook vol lof over de uitgebreide kennis en inzichten van dhr. Zijderveld en de heldere en interactieve manier van de les.

Na een paar uur vrije tijd (die de meesten slapend doorbrachten) en het avondmaal was het tijd voor het avondprogramma. Ook hier was een zwaargewicht ingevlogen. John Jansen van Galen interviewde Emile Roemer over de formatie en de denkbeelden van de partij. De toeschouwers mochten ook vragen stellen die door Emile op zijn inmiddels bekende manier werden beantwoord. Ter afsluiting van de avond was een pubquiz georganiseerd. Mijn pogingen om Emile in ons team te krijgen mislukten jammerlijk maar dat deed niet af aan het plezier dat we hadden. Een ezel stoot zich in het algemeen geen twee keer aan dezelfde steen. Een mens daarentegen stoot zich wel een keer of negen. Ofwel: we hebben het zaterdagavond weer laat gemaakt.

Zondagmorgen mochten we nog wat adviezen geven aan de partij en aan elkaar. Daarbij viel op dat veel van wat het weekend was besproken hierin terug kwam. Nadat velen contactgegevens hadden uitgewisseld was het tijd om naar huis te gaan. We kregen de opdracht mee om het geleerde in de praktijk te brengen. Dit had niet uitgesproken hoeven te worden. Iedereen die ik heb gesproken zit vol inspiratie en motivatie. Mijn doelstelling (plezier maken) is behaald, de doelstellingen van de organisatie zijn behaald en ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt. Al met al een superweekend.

De zomeruniversiteit is sinds dit jaar op een hoger plan getild met meer aansprekende sprekers en een zwaarder programma. Ook kan je tegenwoordig alleen op uitnodiging de universiteit bezoeken. Mocht je ooit hiervoor een uitnodiging krijgen, twijfel dan geen moment en schrijf je in. En laat je paarse overhemd thuis.

–Maxim van Luttikhuizen

U bent hier