h

Wethouder snel aan de slag met afbraak DCW

16 augustus 2010

Wethouder snel aan de slag met afbraak DCW

Enschede en verantwoordelijk wethouder Jeroen Hatenboer (VVD) hebben zich aangemeld voor een landelijk experiment met de sociale werkvoorziening. Na het nodige onderzoek is de SP tot de conclusie gekomen dat dit experiment ten koste gaat van de werknemers van DCW. Bovendien kan het leiden tot het opheffen van de DCW op de langere termijn. De SP is een voorvechter voor een goede sociale werkvoorziening en heeft zich altijd ingespannen voor het behoud van de DCW en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van de werknemers. Wij zullen er dan ook alles aan doen om de gemeenteraad en de wethouders ervan te overtuigen dit experiment stop te zetten.

DCW

Nieuwe medewerkers van de DCW kunnen worden ingeschreven voor dit experiment. Weigeren zit er niet in want dan loopje het risico dat je wordt gekort op de uitkering. Werkgevers bieden deze nieuwe werknemers regulier werk maar hoeven maar een deel van het salaris te betalen. Dit is in verhouding met de productiviteit van de werknemer. Door deze maatregel zal een concurrentiestrijd ontstaan tussen DCW-ers en mensen die via de reguliere weg werknemer willen worden bij een bedrijf. Een dergelijke concurrentie zal ten koste gaan van het gemiddelde salaris, dus voor grotere armoede in Enschede en een achteruitgang van de lokale economie.

De gemeente vult het salaris van werknemers van de DCW aan. Tijdens een informele bijeenkomst suggereerde de wethouders Hatenboer en Koomen dat deze nieuwe werknemers 120% van het minimumloon zouden gaan verdienen (huidige werknemers verdienen ongeveer 130% van het minimumloon). Dit is echter niet waar. De wet die voor dit experiment in het leven is geroepen spreekt heel duidelijk uit dat het totale inkomen onder het minimumloon moet blijven om mensen te stimuleren een volledige reguliere baan te zoeken. En daar gaat het mis.

De werknemers van de DCW zijn mensen met een WSW (Wet Sociale Werkvoorziening) indicatie wat inhoudt dat ze geen regulier werk kunnen vinden vanwege lichamelijke of geestelijke beperkingen. De DCW is juist in het leven geroepen om deze mensen nuttig en betaald werk te laten verrichten in een aangepaste werkomgeving en onder begeleiding, werk dat voldoening geeft en ervoor zorgt dat deze groep redelijk zelfstandig en zonder armoede kan leven. Jaarlijks wordt in een persoonlijk ontwikkelingsplan vastgelegd wat er nodig is om de kennis en vakbekwaamheid van werknemers te verhogen. Het is nog onduidelijk of er een ontwikkelingsplan wordt gemaakt voor werknemers die met het experiment meedoen.

Het is niet reëel om ervan uit te gaan dat de meeste werknemers een baan buiten de DCW om kunnen krijgen tenzij werkgevers daartoe gedwongen worden en gecompenseerd worden voor aanpassingen die op de werkvloer gemaakt dienen te worden.

De SP is van mening dat het experiment er uiteindelijk voor zal zorgen dat de sociale werkvoorziening zal verdwijnen en dat het verandert in een regulier reïntegratiebedrijf. Mensen met een WSW indicatie krijgen dan de mogelijkheid om te werken voor een salaris onder het minimumloon of om niet aan het werk te gaan en gekort te worden op de uitkering. Volgens de SP is dit in strijd met de Nederlandse wet, Europese regels en algemene beschaving.

De SP heeft vragen gesteld over het experiment. Als de antwoorden onze vermoedens bevestigen dan zullen we in de gemeenteraad en daar buiten de verantwoordelijk wethouder ervan proberen te overtuigen dat hij verkeerd bezig is.

–Maxim van Luttikhuizen

U bent hier