h

Bezuinigingen op WMO, maar niet om te bezuinigen

6 oktober 2010

Bezuinigingen op WMO, maar niet om te bezuinigen

Het compensatiebeginsel, dat volgens de wet beperkingen die mensen ondervinden zoveel mogelijk moet opheffen door het verstrekken van zorg en hulpmiddelen staat onder zware druk. Op dit punt komt de verantwoordelijkheid steeds meer bij de gemeenten te liggen. Sociale gemeenten zullen daarin andere keuzes maken dan gemeentes die liever investeren in stenen dan in mensen en vervolgens steen en been klagen over de kosten van ouder wordende zorgvragende mensen. Om die kosten zo laag mogelijk te houden moet je wel een trucdoos open trekken. En op het gebied van zorg en welzijn kunnen we dit college geen gebrek aan creativiteit verwijten.

In een concept notitie stelt het college voor nieuwe gebruikers van een scootmobiel 250 euro te laten betalen. Waarom speciaal deze groep hoor ik u terecht denken. Het beschamende antwoord is dat gebruikers van een scootmobiel geen fiets hoeven te kopen. Dat is wel raar. Ik hoef nooit te betalen voor iets wat ik niet hoef te kopen. Nog asocialer wordt dit voorstel als als motivatie van deze maatregel het tegengaan van onnodige aanvraag van een scootmobiel wordt genoemd. En dat terwijl het zorgloket hier verantwoordelijk voor is.

De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk onafhankelijk kunnen leven. In Enschede en veel andere gemeenten lijkt het beleid erop gericht dat mensen afhankelijk worden van de liefdadigheid van kerken, familie, buren of vrijwilligers ( waartoe we tegenwoordig ook mensen die moeten werken voor een bijstandsuitkering horen) of een zo hoge eigen bijdrage moeten betalen dat zij een beroep op de bijzondere bijstand moeten doen om een voorziening te verkrijgen. Wie dat niet wil of kan wordt verplicht zich op te laten nemen in een verzorgings- of verpleeghuis.

De SP vindt deze gedwongen afhankelijkheid van liefdadigheid, onwaardig ten opzichte van bewoners die aanspraak moeten kunnen maken op professionele hulp via de WMO als zij dat willen of moeten. De SP zal er dan ook alles aan doen dat bewoners van Enschede de zorg te krijgen die nodig is, zonder dat zij daardoor aan de bedelstaf geraken.

–Annelies Futselaar

U bent hier