h

De SP doet niet meer mee aan geheime debatten

6 oktober 2010

De SP doet niet meer mee aan geheime debatten

Maandagavond 27 september heeft het college een aantal mogelijke bezuinigingsmaatregelen ontvouwen tijdens een bijeenkomst met Gemeenteraad en ambtenaren. Doel van de bijeenkomst was de mening van de verschillende fracties op mogelijke voorstellen te verkennen. Met gemengde gevoelens hebben we besloten deel te nemen. Tot bleek dat er een embargo lag op de stukken. De SP fractie heeft meegedaan onder voorwaarde dat de stukken wel openbaar zouden worden. Dat is toegezegd en gebeurd maar niet zoals wij ons dit voorgesteld hadden.

Veel belangrijke mogelijke maatregelen die van grote invloed zijn op het welzijn van de bewoners van Enschede waren geschrapt. De kiezers mogen blijkbaar niet weten wat er in de bezuinigingskoker van het college zit. Terwijl dit college het juist zo belangrijk vindt in gesprek te gaan met en de mening te horen van de bewoners.

Afspraak was dat op- en aanmerkingen van de verschillende fracties later niet in het debat gebruikt zouden worden. Met andere woorden; je kunt roepen wat je wilt zonder daar ooit op aangesproken te kunnen worden. Jammer, want ik heb een aantal opmerkingen gehoord waarop ik graag in het debat terug zou komen. Dus het is maar afwachten of ze in het openbaar herhaald zullen worden.

De SP fractie heeft besloten het debat alleen nog in het openbaar te voeren over stukken die iedereen mag lezen. Alleen wanneer het om individuele personen of informatie die schadelijk kan zijn voor onderhandelingen met bijvoorbeeld projectontwikkelaars. We hoeven ons dan niet meer af te vragen waar we wat gehoord hebben en kunnen met iedereen vrijuit praten. Dat is precies wat de SP wil. Transparantie en duidelijkheid.

–Annelies Futselaar

U bent hier