h

College verdubbelt rioolbelasting

3 november 2010

College verdubbelt rioolbelasting

Het lijkt erop dat het collegepartijen de eerste beloften gaan breken. In het randprogramma van de raad werd bekend dat de rioolheffing omhoog gaat van 155 euro nu naar 299 euro in 2014. Een stijging van maar liefst 92%. Dit terwijl in het coalitieakkoord heel duidelijk staat “Het beleid van de afgelopen jaren om de lasten voor de burgers niet te verhogen, zetten we voort”.

De rioolheffing wordt door de gemeente geint om klein en groot onderhoud aan het riool mee te betalen. De wet schrijft voor dat het geld alleen besteed mag worden aan het riool. Het is niet toegestaan om winst te maken met de heffing. Om de burgers toch meer geld uit de zakken te kloppen wil het college allerlei zaken die zijdelings met het riool te maken hebben onder het onderhoud plaatsen. Zo vallen de kosten voor het opvegen van losse bladeren nu onder het riool (want ze kunnen in het riool komen). Dit verklaart echter maar 10% van de prijsstijging. De overige 90% komt doordat de aanleg van het riool in nieuwbouwprojecten wordt opgeteld bij de onderhoudskosten. De inwoners en bedrijven van Enschede betalen zo ca. 350 Miljoen euro voor de grote projecten in deze stad waarvan maar enkelen profiteren.

De SP zal zich met hand en tand verzetten tegen deze absurde verhoging en zal de raadsleden en wethouders blijven aanspreken op de beloftes die zij gemaakt hebben.

U bent hier