h

Kleine winkeliers: “Laat winkels op zondag dicht”

12 december 2010

Kleine winkeliers: “Laat winkels op zondag dicht”

Maar liefst 98% van de winkeliers vindt 12 koopzondagen wel genoeg. De helft wil zelfs minder koopzondagen. Dit blijkt uit een onderzoek dat De Socialistische Partij (SP) heeft gedaan naar de wensen van kleine zelfstandige ondernemers. Wethouder van Hees (PvdA) heeft de gemeenteraad voorgesteld om de openingstijden van supermarkten te verruimen. Door heel Enschede een toeristisch gebied te noemen mogen de supermarkten op elke zondag open. De meeste kleinere winkeliers zijn hier tegen omdat ze vrezen voor omzetverlies.

SP-raadslid Maxim van Luttikhuizen:

“Het zijn zeer moeilijke tijden voor de winkeliers, de zondagsopening van supermarkten kan een aantal zelfstandigen de das omdoen. Het is tijd dat het college zich realiseert dat we niet alleen grote ketens nodig hebben maar dat juist de kleine winkels de stad kleur geven en voor veel banen zorgen.”

Om een goed beeld te krijgen van de wensen van de kleine zelfstandigen heeft de SP bij veel winkeliers een vragenlijst langs gebracht. Hierop konden zijn o.a. aangeven hoe zij denken over de openingstijden in het algemeen en de zondagsopening van supermarkten in het bijzonder. Ca. 50% van de winkeliers heeft de enquete ingevuld. Uit de analyse van de resultaten blijkt dat de meeste winkeliers tevreden zijn met de openingstijden van maandag t/m zaterdag. Maarliefst 74% vindt dat de supermarkten op zondag dicht moeten blijven. 98% Vindt 12 algemene koopzondagen genoeg of zelfs al teveel (50%).

Opvallend is dat de resultaten in Glanerbrug, het centrum en de overige stadsdelen nagenoeg gelijk zijn. Uit de open vragen blijkt dat veel winkeliers de huurkosten en gemeentelijke belastingen erg hoog vinden. Ook is het ontbreken van duidelijkheid over de koopzondagen een veel gehoorde klacht.

De SP zal maandagavond bij het raadsdebat een drietal voorstellen indienen om het aantal koopzondagen aan banden te leggen en om de supermarkten op zondag gesloten te houden.

Ons plan voor ondernemers: Hart voor de Zaak (PDF)
Uit ons verkiezingsprogramma: over koopzondagen in Enschede

U bent hier