h

Deelnemers raadsreisje: wel de lusten, niet de lasten

18 februari 2011

Deelnemers raadsreisje: wel de lusten, niet de lasten

Iedere twee jaar gaan raadsleden, leden van het college van B en W en een aantal ambtenaren op werkbezoek. Het doel is goede ideeën op te doen die bruikbaar zijn voor Enschede. De SP vindt dat van deelnemers verwacht mag worden dat thuisblijvers ook weten wat het werkbezoek aan interessante tips heeft opgeleverd voor Enschede. Omdat hiervan nauwelijks sprake was na vorige bezoeken diende de SP de 14e februari een motie in die opriep tot het maken van een verslag van het werkbezoek. Wat voor de SP zo gewoon leek, bleek voor de meeste partijen te veel gevraagd. Zij weigerden pertinent hun medewerking en leken zelfs beledigd door het voorstel. En daarmee geven ze aan dat het de bewoners van Enschede niks aangaat of ze waar voor hun geld krijgen.

Een paar maanden geleden waren de eerste gesprekken over het naderend raadsreisje. De SP heeft in eerste instantie gezegd redelijk tevreden te zijn over de veelzijdigheid van het doel van de reis. Er was sprake van de twee steden Arnhem en Leeuwarden of een tweedaagse trip naar Rotterdam. Afhankelijk van de agenda was de SP van plan met één, twee of drie mensen deel te nemen.

Het besluit om Berlijn als reisdoel te kiezen kwam voor ons uit de lucht vallen. Niet alleen het gewijzigde doel verbaasde ons maar nog meer de redenen waarom. De geplande steden waren “te gewoon” en vanwege de afstand zou het kunnen zijn dat deelnemers thuis zouden overnachten. Dat laatste was niet de bedoeling want daarmee kwam de teambuilding (het oude-jongens-krentenwegge-gevoel) in gevaar. De tweedaagse werd omgezet in een driedaagse reis zodat Berlijn op zaterdag nog op recreatieve wijze ingevuld kon worden. Maar 1 of 2 overnachtingen zullen Enschede de financiële kop ook niet kosten. Tenslotte zijn we geen Zeeuwse jongens en meisjes. En daarom meldde de SP fractie zich voor de derde keer af voor het twee jaarlijks uitje. Niet deelnemen wil niet zeggen dat er vanuit de SP fractie geen belangstelling is voor goede ideeën. Al vragen wij ons wel af waarom er met zoveel mensen naar hetzelfde moet worden gekeken.

Omdat de SP vindt dat er weinig tot niets terug te vinden is aan informatie over ervaringen van vorige reisjes hebben we een motie ingediend om een goede verslaglegging te krijgen. Dat viel verkeerd. Vooral CDA en PvdA raakten al in de stress alleen bij de gedachte dat er iets op dit gebied van hen verwacht werd. Maar ook andere argumenten als te weinig tijd om na te kunnen denken over het SP voorstel en het feit dat dagblad Tubantia altijd uitgebreid verslag doet werden in de strijd gegooid. En daarmee werd een zo simpel en eenvoudig voorstel als verslaglegging van een studiereis een aanleiding tot enorme verontwaardiging en blijk van een gevoel van belediging van enkele raadsleden. Het college heeft “vertrouwen in Enschede”. Als je dit vertrouwen wilt uitstralen dan zul je toch openheid van zaken moeten geven.

U bent hier