h

SP verbijsterd over praktijken thuiszorgbureau SPV

29 april 2011

SP verbijsterd over praktijken thuiszorgbureau SPV

“De voormalig Twentse en etnische zakenvrouw van het jaar Amita Ramnarain neemt het blijkbaar niet zo nauw met de regels. En dan druk ik mij nog mild uit”. Dat is de conclusie van SP fractievoorzitter Annelies Futselaar na gesprekken met verscheidene (ex)cliënten en werknemers van deze organisatie. Ook declaraties die bureau SPV indient bij zorgverzekeraar Menzis, verschillen volgens een aantal cliënten nogal met de werkelijk geleverde zorguren. Die hebben dan ook geweigerd de door SPV aangeleverde urenlijsten voor akkoord te tekenen. De SP heeft Menzis geïnformeerd over de geconstateerde misstanden. Een afspraak met mevrouw Ramnarain hierover werd door haar zonder opgaaf van reden niet nagekomen.

“Te veel om op te noemen” zegt Futselaar als haar gevraagd wordt wat er mis is met bureau SPV. De SP heeft gesprekken gevoerd met (ex) werknemers en (ex) cliënten van bureau SPV. In essentie komen de klachten van beiden op hetzelfde neer: “Er wordt nauwelijks naar ons geluisterd, ondanks de vele meldingen en klachten”.
Cliënten klagen over de geleverde zorgkwaliteit. Afspraken worden met voeten getreden, verzorgers komen niet opdagen en door een enorm verloop onder het personeel krijgen cliënten steeds weer andere gezichten te zien. Op klachten wordt niet of nauwelijks gereageerd. Veel van de werknemers die de SP gesproken heeft zijn inmiddels vertrokken naar een andere werkgever, maar tijdens de gesprekken lopen de emoties soms toch nog hoog op. De manier waarop zij behandeld zijn door bureau SPV lijken ze wel te willen, maar niet te kunnen vergeten. Regels gelden blijkbaar niet voor de organisatie zelf. Gewerkte uren en reistijden worden zonder overleg gestreept en er wordt van de werknemers verwacht dat zij 24 uur per dag klaar staan. Voorstellen tot verbeteringen door de zorgverleners zelf worden niet of nauwelijks doorgevoerd.
Ook kon de SP in een aantal gevallen constateren dat het declaratiegedrag bij Menzis van “geleverde uren” dicht tegen fraude aanlag. De SP heeft hiervan bewijzen aangeleverd bij zorgkantoor Menzis. Futselaar hierover: “De SP is echt verbijsterd dat een dame die zo’n grote broek aanheeft over de kwaliteit van de zorg en veel publiek geld incasseert, cliënten in de kou laat staan. In 2008 streek zij schaamteloos een bonus op van 50 mille, boven op een toch al riant salaris. En dit alles in tijden waarin de (thuis)zorg voor mensen toch al niet overhoudt en er nog steeds bezuinigd wordt op de kwaliteit van zorg”.

De SP vindt dat mensen met een zorgvraag zeker moeten kunnen zijn van goede en betrouwbare zorg en dat zorgverleners recht hebben op een goede werkgever. Van een voormalig zakenvrouw van het jaar zou je dat toch zeker mogen verwachten. De burger moet ervan op aan kunnen dat declaraties kloppen en dat het krappe overheidsbudget verantwoord wordt besteed. Bij Bureau SPV lijkt dit alles op zijn minst twijfelachtig. Menzis heeft toegezegd in gesprek te willen met (ex)cliënten en (ex) werknemers van bureau SPV. Gedupeerden die zich nog niet hebben gemeld, worden opgeroepen contact op te nemen met de SP.

U bent hier