h

Bewoners van De Laaressingel redden hun woning van de sloop

21 juli 2011

Bewoners van De Laaressingel redden hun woning van de sloop

Stadsvernieuwingsgebied De Laares fase 7, ontspringt voor een deel de sloophamer. Bewoners van de Laaressingel blij zijn verrast door een aangetekende brief van “Ons Huis”. Daarin werd hen meegedeeld dat er gekozen wordt voor renovatie en niet voor sloop. Er is geen sprake meer van beëindiging van het huurcontract. Een geruststelling voor de huurders die een onzekere toekomst tegemoet leken te gaan. Uit onderzoek van de SP bleek dat de meeste bewoners graag in hun huidige woning wilden blijven wonen. Zij hadden geen vertrouwen in het behoud van de voorgevel en sloop van de rest van hun huurwoning.

Over de te slopen huurwoningen aan de Tulpstraat is nog geen duidelijkheid. De enkele oorspronkelijke bewoners hebben een appartement toegezegd gekregen in het nieuw te bouwen complex “het Nijhof” in De Laares. Uit onderzoek van de SP blijkt dat starters die nu een aantal woningen huren best aan de Tulpstraat willen blijven wonen na renovatie.

Planfase 7 is de laatste van een reeks van herstructureringsplannen van De Laares. De binnenstedelijke arbeiderswijk is door de gemeente Enschede aangewezen als stadsvernieuwingsgebied. De staat van het woningbestand, voor het merendeel sociale woningbouw uit de jaren '20, is zorgwekkend vanwege achterstallig onderhoud.

Het voorzieningenniveau in de wijk is de laatste jaren sterk gedaald. Uit onderzoek van de SP blijkt dat de oorspronkelijke bewoners niet meer deel nemen aan activiteiten omdat de afstand te groot is geworden. Studenten die de leegstaande woningen tegen kraak moeten beschermen hebben weinig belang bij voorzieningen. Wel geven zij aan dat ze best aan de Tulpstraat willen blijven wonen. In totaal zullen er in de Laares 843 woningen verrijzen, waarvan de helft in het goedkope marktsegment. 

De sloop van woningen op De Laares heeft al veel problemen opgeleverd voor bewoners. Afgelopen jaren hebben gezinnen gewoond in sloopwoningen waar sprake was van overlast van veel vocht en ongedierte. Omstandigheden die je in een 3e wereldland kunt verwachten, maar niet in Enschede.

Zoals op meerdere plekken in Enschede was ook op De Laaressingel bijna sprake van sloop vanwege achterstallig onderhoud. Elke maand betalen huurders huur waarvan een gedeelte bedoeld is voor onderhoud. Veel huurders zien hiervan geen cent terug in de verbetering van hun woning.. Geen onderhoud betekent uiteindelijk sloop vanwege achterstallig onderhoud. Gewoon diefstal dus van bewoners van Enschede die het over het algemeen al niet breed hebben.

U bent hier