h

Onzekerheid bewoners Bijvank Noord duurt voort

30 juli 2011

Onzekerheid bewoners Bijvank Noord duurt voort

De eerste renovatie- en sloopplannen van Bijvank Noord dateren uit 2006. In mei 2011 ging de zoveelste informatieavond voor bewoners niet door. Verzet naar september. Reden voor de SP bij de bewoners van de Pollenbrink langs te gaan en te horen of ze duidelijkheid hebben over hun toekomst aan hun Brink.

De Pollenbrink ziet er troosteloos uit. Achterstallig onderhoud aan de buitenkant van de woningen, slordige portieken, welig tierend onkruid in de straten en lappen stof voor veel ramen. Niet precies het straatbeeld dat we willen in Enschede.
Er lijkt weinig betrokkenheid van de bewoners bij de woonomgeving. Al gauw blijkt hoe dit komt. Van de oorspronkelijke bewoners is bijna iedereen vertrokken en de meeste woningen worden anti-kraak bewoond door studenten. Zij hebben geen idee wanneer ze hun woning uit moeten. Wel staat er in hun contract dat ze minimaal een half jaar voordat ze moeten vertrekken bericht krijgen. Ze zijn dus zeker van onderdak het komend half jaar. En goedkoop natuurlijk.

Reguliere huurders zijn er nauwelijks nog te vinden. Toch treft ik een gezin waar ik eerder aan de deur ben geweest. De vorige keer was de woning net keurig geschilderd en gestoffeerd toen het bericht kwam dat het huis gesloopt werd. Intussen zijn de plannen veranderd en wordt de woning gerenoveerd. Gelukkig voor dit gezin lijkt de investering niet helemaal voor niets te zijn geweest omdat de uitvoering van plannen zo lang op zich laat wachten. Maar andere huurders hebben vanwege de plannen van Domijn niets meer aan hun woning gedaan. Zij kunnen niet afwachten dat plannen uitgevoerd worden. Maar ook voor hen is er nog steeds onzekerheid. De volgende informatiebijeenkomst is gepland in september of oktober. De 50 euro korting op de normale huur lijkt tot geen verhouding te staan tot de staat van onderhoud van de woningen. Met kozijnen waar je de vingers door kunt steken zullen de extra stookkosten veel hoger zijn.

Niet alleen de bewoners lijken zich nog weinig te bekommeren om de woonomgeving. De Gemeente en Woningcorporatie Domijn lijken het ook niet de moeite waard te vinden de omgeving nog te onderhouden. Wethouder Koomen zou haar vingers aflikken als ze wist van al het werkgenot dat ze de mensen met een bijstandsuitkering kan bieden met het werk dat hier gedaan moet worden.

U bent hier