h

Ellende in Enschede

21 februari 2012

Ellende in Enschede

Kent u dat gevoel dat er niks meer goed gaat? Afgelopen week had ik dat. De Usseler Es mag verkwanseld worden, gehandicapte jongeren kunnen geen HAVO of VWO diploma meer halen, bewoners van Enschede die nog gebruik kunnen maken van een uitgeklede langdurigheidtoeslag hebben last van langdurige wachttijd en het ene sloopplan van goedkope huurwoningen na het andere wordt gelanceerd. De politieke peiling is op dit moment het enige dat me nog kan doen glimlachen, als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden plaats vinden zou de SP 33 zetels halen, dat is hoger dan ooit tevoren.

De Usseler Es

Natuurlijk was mijn laatste hoop gevestigd op het gezond verstand van de Raad van State. Volkomen onterecht zo is gebleken. We mogen een uniek terrein naar de knoppen helpen; de Usseler Es. Ik ben benieuwd welke voorstellen het college gaat doen om juist hier industrie te realiseren. Op een locatie bij Almelo, langs de snelweg ligt een schitterend terrein. Een regionaal industrieterrein met nog heel veel ruimte. In de tijd dat minister Bleker zoveel mogelijk schade toebrengt aan bestaande natuurgebieden doet de gemeente Enschede daar nog een schandelijke schep bovenop.

Bezuinigingen in het speciaal onderwijs

Afgelopen week heb ik in Enschede vier scholen voor speciaal onderwijs bezocht. Ik wilde weten wat de gevolgen van de bezuinigingen op passend onderwijs zijn voor de leerlingen. Mijn conclusie was dat het half miljoen dat de PvdA beschikbaar wil stellen om de nadelige gevolgen voor leerlingen in Enschede te verminderen veel te weinig is. Leerlingen met een lichamelijke beperking die een HAVO of VWO opleiding willen volgen kunnen dat in de toekomst niet. Simpelweg omdat er op het aantal docenten bezuinigd moet worden. De opleiding vervalt dus in Enschede. Deze jongeren die vanwege hun handicap zorg nodig hebben moeten een plek krijgen op een reguliere school. Gebouwen voldoen niet aan de voorwaarden, leerkrachten zijn niet opgeleid voor deze vorm van onderwijs. Ik noem maar een paar voorbeelden.

Wachttijden toekenning langdurigheid toeslag

De langdurigheid toeslag is een toelage die iedere gemeente verplicht is toe te kennen aan mensen met een minimum inkomen. De gemeente gaat over de hoogte en het moment van toekenning. De uitkering wordt in Enschede pas na 5 jaar afhankelijk te zijn van een minimumloon uitgekeerd. In de meeste gemeenten is dat na 3 jaar. Ook is het toegekende bedrag minder dan de helft van dat van de meeste andere gemeenten. Nu krijgen we signalen dat mensen in Enschede lang moeten wachten voordat ze antwoord krijgen op hun aanvraag maar ook dat de toeslag veel te laat wordt overgemaakt. En dat terwijl het water veel bewoners van Enschede financieel tot aan de lippen staat. De SP zal hierover uitleg vragen aan de wethouder Koomen.

Sloop sociale huurwoningen

Het is steeds hetzelfde verhaal in Enschede. Betaalbare huurwoningen worden jarenlang slecht onderhouden door de corporaties. Door achterstallig onderhoud wordt renovatie te duur. Dan sloop je de handel en bouw je daarvoor duurdere woningen in de plaats. Met de bewoners die soms jarenlang op die plek wonen wordt niet of nauwelijks overlegd. Zij willen niet verhuizen en hebben jarenlang betaald voor onderhoud dat niet of te weinig is uitgevoerd. Ik denk in dit verband aan de Zuiderspoorflat in het centrum, woningen aan de Schipholtstraat in Glanerbrug en een groot aantal woningen in de wijk Boswinkel. Vanwege het slechte onderhoud hebben bewoners te maken met hoge stookkosten en verpaupering van hun buurt. De woningcorporaties hebben de macht in handen. Ze krijgen steeds meer de gemeente in de tang vanwege de machtspositie die ze zich hebben verworven. De bewoners zijn de dupe, de directeuren lachen in hun met tonnen gevulde knuistjes en de bewoners moeten hun snaveltjes dicht houden, hun oogjes dicht doen en de verantwoordelijk directeuren en politici gaan lekker slapen.

–Annelies Futselaar

U bent hier