h

Enschede heeft een nieuwe woonvisie

9 april 2012

Enschede heeft een nieuwe woonvisie

Het college van B&W heeft het eindelijk begrepen, "verkrappen aan de onderkant en verruimen aan de bovenkant" werkt niet. Jarenlang is er met dit uitgangspunt geprobeerd bewoners met een dikke portemonnee naar Enschede te lokken en het voor mensen met een laag inkomen moeilijk te maken zich in Enschede te kunnen vestigen. Betaalbare huurwoningen werden gesloopt en vervangen door dure huur- en koopwoningen. De SP is altijd tegenstander geweest van deze manier om het gemiddelde inkomen in Enschede op te krikken. Mensen met een laag inkomen worden hier niet beter van. Wij vinden dat er in de woonvisie uitgegaan moet worden van de woonbehoefte en samenstelling van de Enschedese bevolking.

Dit is ook het uitgangspunt van de nieuwe woonvisie, waarin staat dat het aanbod afgestemd moet worden op de woonbehoefte van de inwoners van Enschede. Er zijn geen grote sloopplannen meer en de gemeente gaat meer toezien op de kwaliteit van de woningen. Een grote verbetering ten opzichte van de oude woonvisie. De SP zal er op controleren of de gemeente werkelijk actief gaat toezien op kwaliteit en actie onderneemt wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud van sociale huurwoningen.
Het voorstel dat de SP heeft ingediend om bij herstructurering bewoners vanaf het eerste moment van planvorming te betrekken en woningcorporaties te verplichten om binnen vier weken na het bekend maken van sloopplannen een huurders raadpleging te houden heeft helaas geen meerderheid gekregen. Wel vind een groot gedeelte van de Raad het belangrijk dat bewoners vroegtijdig betrokken worden bij herstructureringsplannen. Bij de uitvoering van de Woonvisie zullen wij controleren of bewoners voldoende inspraak krijgen bij ingrijpende plannen voor hun woning.

U bent hier