h

Schaatshal dreigt door het ijs te zakken

12 oktober 2012

Schaatshal dreigt door het ijs te zakken

De SP heeft tegen het voorstel gestemd de ijsbaan financieel te ondersteunen.
Enschede heeft sinds 1 oktober 2008 een kunstijsbaan. Sinds de opening kampt de ijsbaan met tekorten. Een faillissement nu, zou de gemeente 5 miljoen euro kosten. Een voorlopig reddingsplan moest een oplossing bieden. Het college stelde voor drie jaar lang 50.000 euro bij te dragen. Als tegenprestatie mogen leerlingen van het basisonderwijs 4 keer gratis schaatsen.

De SP heeft tegen dit voorstel gestemd. In tijden van bezuinigingen op zorg en het armoedebeleid moet de gemeente geen commerciële bedrijven steunen al is het in dit geval mooi verpakt in gratis sporten voor jongeren. Maar uiteindelijk wordt het betaald uit gemeenschapsgeld, dus door bewoners van Enschede zelf. Wethouder noemde het "een cadeautje voor jongeren" maar de SP de weet dat er de komende tijd fors bezuinigd gaat worden. Bezuinigingen die ook jongeren zullen treffen. Geen tijd voor cadeautjes dus.

De 400-meterbaan staat op nummer 3 staat van snelste banen in Nederland. De ijsbaan is de eerste ecoijsbaan van Nederland. Hij is extreem duurzaam en energiezuinig en heeft ongeveer 11,3 miljoen euro gekost. De financiering komt onder andere van de provincie Overijssel, de Netwerkstad Twente en de verschillende gemeenten van de Regio Twente. Toch kampt de ijshal al sinds de opening met tekorten.

De gemeenteraad van Enschede is akkoord gegaan met schoolschaatsen om de IJsbaan Twente voorlopig te redden maar wil dat niet de voorgestelde drie jaar lang doen. De raad vindt dat er na een jaar een structurele oplossing moet zijn en heeft daarvoor 50.000 euro beschikbaar gesteld. De SP en de VVD hebben tegen gestemd.

U bent hier