h

Usseler Es toch niet bebouwd

12 oktober 2012

Usseler Es toch niet bebouwd

Al jaren roept de SP dat het niet nodig is om de Usseler Es te verpesten door er een bedrijventerrein van te maken. Bestaande bedrijventerreinen kunnen efficiënter worden ingericht en de werkgelegenheid verschuift naar sectoren die minder ruimte vragen. Bovendien bleek uit meerdere onderzoeken dat er in Twente zoveel nieuwe bedrijventerreinen gepland zijn dat we in 2020 een groot overschot zullen hebben. Alle reden dus om deze grootste kranses van West-Europa te behouden.

Nadat afgelopen jaar via een raadsenquête het grondbeleid van de gemeente nog eens tegen het licht is gehouden, zijn de andere partijen eindelijk ook tot de conclusie gekomen dat de ambities van Enschede lange tijd veel te hoog zijn geweest. De markt heeft geen behoefte aan het grote aanbod bedrijventerrein. De grond is voor niks aangekocht en veel inwoners van onze stad hebben zich jarenlang onnodig grote zorgen gemaakt over de toekomst van een mooi en waardevol stukje Enschede.

Dat de raad besloten heeft de bolling van de Usseler Es niet te bebouwen is natuurlijk geweldig nieuws. Deze bolling, die zo kenmerkend is voor essen, is ontstaan door jarenlange bemesting van de akkers met stalmest, heideplaggen en bosstrooisel en is van grote cultuurhistorische waarde.
Wat de SP betreft zal er ook niet gebouwd worden in de kransen. Helaas wilden de coalitiepartijen (PvdA, CDA, VVD en Burgerbelangen) niet zover gaan. Zij houden liever zichzelf voor de gek en blijven erin geloven dat dit gebied in de toekomst nodig zal zijn voor bedrijven die zich in Enschede willen vestigen.

Een lastig punt is, dat stoppen met het ontwikkelen van de Usseler Es de inwoners van Enschede ruim 17 miljoen euro kost. De grond is aangekocht, er zijn projectkosten gemaakt en juridische procedures gevoerd. Geld dat natuurlijk veel beter besteed had kunnen worden. Hopelijk hebben de PvdA, het CDA, de VVD en Burgerbelangen hiervan geleerd en zullen ze in de toekomst goede steekhoudende argumenten van de oppositie niet meer zo gemakkelijk aan de kant schuiven.

U bent hier