h

Voorstanders luchthaven Twente zagen ze vliegen

4 december 2012

Voorstanders luchthaven Twente zagen ze vliegen

SP in actie tegen herstart van de luchthaven
Vanmiddag werd bekend dat de aanbesteding van luchthaven Twente is mislukt. Geen van de geïnteresseerde marktpartijen heeft een bieding uitgebracht. De tot het laatst toe positieve inschatting van het college dat een herstart van de luchthaven een goede kans zou maken, blijkt een foute inschatting.

De SP is nooit voor een doorstart geweest. Jarenlang hebben we gewezen op onderzoeken van deskundigen waaruit bleek dat een luchthaven in Twente niet haalbaar is. Toch is er sprake van gepaste blijdschap. Ruim 15 miljoen euro is gespendeerd aan de voorbereidingen. Bovendien heeft de gemeente Enschede samen met de provincie Overijssel voor bijna 30 miljoen het luchthavengebied aangekocht. Een groot gedeelte van dat geld ziet de gemeente Enschede niet meer terug. Vraag is natuurlijk hoe we de financieel enorme schadepost zo laag mogelijk kunnen houden.
De SP vindt dat de verantwoordelijk wethouder nog voor het kerstreces de Raad moet informeren over de ontwikkelingen rond de aanbesteding. Zo wil de SP weten welke feiten het college zo positief stemden dat een herstart zou lukken. Maar de SP wil ook weten of het college nog plannen heeft de doorstart toch nog een kans te geven.

De alternatieve plannen, die door voorstanders van de luchthaven nooit serieus zijn bekeken, kunnen uit de la. De SP vindt dat de Raad nu aan zet is. Wij willen niet maandenlang wachten op een voorstel met nieuwe ambities van dit college. Nieuwe doorstartplannen kunnen wat ons betreft direct naar de prullenbak. Of het college zichzelf nog geloofwaardig vindt wachten we af.

U bent hier