h

College hield essentiële informatie achter over luchthaven

12 januari 2013

College hield essentiële informatie achter over luchthaven

Vrijdag 11 januari maakte ADT (Area Development Twente) de namen bekend van de drie kandidaten voor de exploitatie van Luchthaven Twente. Zaterdag 12 januari meldde de Twentsche Courant Tubantia dat Schiphol, een van de kandidaten, in 2009 al tot de conclusie kwam dat de exploitatie van een luchthaven in Twente niet haalbaar is. Het college van B&W zou hiervan op de hoogte zijn geweest. De SP Enschede is geschokt en wil van het college weten waarom de Raad niet is geïnformeerd over de vernietigende conclusies van de analyse van Schiphol.

Uit het onderzoek van Schiphol bleek dat de aannames van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel over de passagiersaantallen (1,2 miljoen passagiers in 2030) veel te optimistisch waren. Zelfs bij dit passagiersaantal zou een luchthaven nog niet rendabel zijn. Schiphol zou meedoen in de aanbesteding om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Ook het consortium Imtech en Egis is afgehaakt omdat zij oordeelde dat de ontwikkeling van Luchthaven Twente niet rendabel zou zijn.
De SP Enschede wil weten waarom de plannen, nadat de markt in 2009 al tot de conclusie kwam dat een luchthaven in Twente niet haalbaar is, niet zijn aangepast. Er had in ieder geval een alternatief plan klaar moeten liggen. Daarnaast vraagt de SP zich af of alle drie kandidaten wel voldeden aan de eisen die gemeente en provincie hadden gesteld in de Request for Qualification. Een van de voorwaarden was dat de kandidaat minimaal drie jaar ervaring moet hebben als exploitant van een luchthaven met minimaal 1 miljoen passagiers per jaar.
De SP wil niet wachten tot februari, maar wil zo snel mogelijk antwoord op bovenstaande vragen.

U bent hier