h

Succesvolle formule van "De Mast" gaat de prullenbak in

17 juli 2013

Succesvolle formule van "De Mast" gaat de prullenbak in

In januari 2010 was de opening van "de Mast" een feit. Een schitterend feest waarbij het aandeel van de jongeren voor wie het gebouw bestemd is groot en spectaculair was. Het doel was het Stedelijk jongerenwerk van Alifa te combineren met onderwijs aan zeer moeilijk opvoedbare kinderen (‘t Schip).
De Mast was een uniek samenwerkingsproject in Nederland, waarmee Enschede een primeur had. "De Mast, het sportiefste jongerencentrum van Enschede, was er voor jongeren die samen willen sporten, informatie en advies zoeken, willen werken aan hun levensstijl".

De afgelopen jaren is de opzet een succes gebleken. Veel jongeren maakten in hun vrije tijd gebruik van de ruimtes om bij elkaar te komen en te sporten. Vooral voor jongeren die moeite hebben om hun vrije tijd zinvol te gebruiken een goede plek met professionele begeleiding.
Toch was er al een hele tijd sprake van dat welzijnsorganisatie "Alifa" de huurkosten niet kon opbrengen. Tijdens een gesprek met de directie van "Het Schip" bleek daarover ongerustheid. Onderdak bieden aan "De Wissel", een andere school voor speciaal onderwijs, zou voor grote onrust zorgen en problemen veroorzaken tussen de twee groepen leerlingen. Ook de toenmalig bestuurder voorzag "oorlog" tussen de twee groepen leerlingen; de zeer moeilijk opvoedbare leerlingen van "'t Schip" en de moeilijk lerende leerlingen van "De Wissel".

De kwaliteit van het gebouw van "de Wissel" voldoet al jaren niet meer aan de eisen. Een slechte zaak natuurlijk. Maar het kiezen voor een goede nieuwe locatie moet met grote zorgvuldigheid gebeuren. Dat zag de Partij van de Arbeid anders. Onder druk van het aan de broek krijgen van een motie van afkeuring of wantrouwen door wethouder Hatenboer was de keuze snel gemaakt. "Alifa eruit, de Wissel erin". Ieder weldenkend mens met een beetje inzicht in de problematiek van de leerlingen begrijpt dat dit geen optie is. Directie en bestuur van de scholen stemden in. De docenten die straks geconfronteerd worden met de gevolgen niet.
Helaas lieten voldoende partijen zich meeslepen door dwalende bestuurders en stemden in met het voorstel.

De euro's wonnen het van de kwaliteit van het onderwijs. Na een verbouwing die ongeveer een jaar zal duren, wordt dit onzalige plan werkelijkheid.
Jongeren die onze zorg nodig hebben en verdienen zullen de dupe worden. Dat lijkt van latere zorg. Het gaat zoals zo vaak in Enschede om de pegels en de stenen. Het belang van de bewoners is minder belangrijk.

U bent hier