h

Armoede is de keuze van het college

13 oktober 2013

Armoede is de keuze van het college

Als je te weinig inkomsten hebt om de basisbehoeften die iedereen heeft te betalen, springt de gemeenschap bij. Het armoedebeleid moet ervoor zorgen dat niemand wordt veroordeelt tot de bedelstaf. Het bestaansrecht van de voedselbank bewijst de tekortkomingen in het armoedebeleid. In deze tijden van hoge werkloosheid is er meer dan ooit behoefte aan geld voor armoedebestrijding.
Wethouder Welman (CDA) denkt hier blijkbaar anders over. Bij de keuzenota, waarbij voor 16 miljoen aan bezuinigingen gevonden moest worden, stelde het college voor om de vrijstellingen van gemeentelijke belastingen te schrappen. Dit komt neer op een lastenverzwaring van ca. 300 euro per jaar voor gezinnen die rond moeten komen van een uitkering. Daarnaast werd nog een bezuiniging van twee miljoen euro op het overige armoedebeleid voorgesteld.

De SP heeft zich hevig verzet tegen de plannen en ervoor gepleit dat in goede tijden wordt gespaard zodat in slechte tijden meer geld beschikbaar is.
Gelukkig stond de SP niet alleen in de strijd tegen deze plannen. Bijna de gehele raad, inclusief de eigen partij van de wethouder, verwees de plannen naar de prullenbak. Het spaarplan heeft nog niet de steun van een meerderheid maar het is duidelijk dat armoede niet de keuze van de Raad is.

U bent hier