h

SP enquête over sloop woningen het Getfert

10 november 2013

SP enquête over sloop woningen het Getfert

Begin oktober maakte de Woonplaats bekend woningen aan de Wooldriksweg, Delistraat, Getfertweg en de Atjehstraat te willen slopen. Enkele bewoners van het Getfert namen contact op met de SP, omdat zij niet blij zijn met de sloopplannen. De SP besloot om samen met deze bewoners te onderzoeken wat de betrokkenen vinden van de plannen van de Woonplaats. Dit initiatief werd zeer gewaardeerd door de bewoners van deze karakteristieke wijk.

In gesprek met een bewoner

Een brief van een van de bewoners van het Getfert aan de SP, naar aanleiding van de door de SP gehouden enquête:

Dag mensen van de SP,

Heel blij ben ik met wat jullie nu doen.
Zelf woon ik hier nu al meer dan 20 jaar.

Deze woningen afbreken? NEE. Ze zijn 100 jaar oud en horen bij Enschede.
De woningbouw (woonplaats, red.) heeft opzettelijk weinig onderhoud gedaan.
Jaren geleden wilde ik de zolder isoleren. Daar kon ik beter mee wachten, dat wilde de woningbouw doen, zo werd me verteld. Wat ik verder ook wilde, ik kreeg steeds NEE als antwoord. De afbraak is al lang gepland.

Ik heb onderzoek naar gerenoveerde woningen gedaan, foto’s doe ik erbij. (niet in dit stuk, ter bescherming van de bewoners, red.)

1. woning aan de Mekkelholtsweg/van Damstraat. Gerenoveerd door bewoners…..geweldig!
2. woningen aan de Hopweg. 30 jaar geleden gerenoveerd……….mooi!
3. woningen op het Roombeek. Na de vuurwerkramp zou dit worden afgebroken….neen! het is gerenoveerd!

En ach wat, een foto van mijn mooie tuin…in de zomer. (prachtig, red.)

Wat ik zo lullig vind…een vrouw aan de overkant, niet zo goed in Nederlands, hebben ze wijsgemaakt, dat er termieten in het hout zaten! Nou vraag ik je!!

Succes!!

Bij het ophalen van de enquête is met verschillende bewoners een praatje gemaakt. Sommigen lieten hun woning zien, waar ze tot meer dan 500 euro per maand voor betalen. Het is erbarmelijk. Een schandaal dat de Woonplaats zijn huurders zo laat wonen. En dat is niet van de laatste tijd!
Een paar reacties:

“Toen ik hier 6 jaar geleden kwam wonen, werd me verteld, dat de woning gerenoveerd was. Maar toen was dubbel glas al heel gewoon en in dit huis zit het niet!”

“twee jaar geleden vroeg ik om een nieuwe schutting aan de straatkant. De bestaande was helemaal kapot en viel uit elkaar. Maar de Woonplaats zei alleen maar, dat ze het niet wilden doen omdat de woningen toch gesloopt zouden worden. Inmiddels heb ik het zelf maar gedaan anders zit je zo in de kijkerd!”

“Ik heb brand gehad in de meterkast als gevolg van vochtschade. Was mijn eigen schuld zeiden ze!”

“ De geiser is zo’n 40 jaar oud, mijn buurman hebben ze voor de dood weggehaald, bijna was hij gestorven aan koolmonoxidevergiftiging!”

“Ik moest bij het ondertekenen van het huurcontract, enige jaren geleden al tekenen, dat ik niet mocht komen klagen bij de Woonplaats over overlast door o.a. drugsgebruik!”

Een aantal zaken werd duidelijk tijden het enquêteren. De staat van de woningen is slecht. Sommigen zijn er ernstiger aan toe dan anderen. De oorzaak is achterstallig onderhoud van jaren, zeg maar decennia.
“De Woonplaats houdt al jaren geld achter dat gebruikt dient te worden voor onderhoud en renovatie. Dat is een gedeelte van de door de bewoners betaalde huur! De leefbaarheid in de wijk is zoek, en dat is veroorzaakt door de Woonplaats zelf”, aldus Milco Brugman van de SP Enschede.

De Woonplaats moet nu, op basis van goede, volledige en eerlijke informatie, de bewoners een keuze laten:
1. Slopen en nieuwbouw, waarbij 97% van de bewoners niet meer terugkeert in de wijk. (dat zijn feiten uit de recente geschiedenis)
2. Gedegen renoveren, wat in de meeste gevallen best mogelijk is en minder kost!
3. Nieuwbouw na sloop met behoud van alle gevels en beplanting. De uitstraling van de buurt blijft en toch een moderne woning.

De SP vindt dat er pas gesloopt mag worden als de te slopen woningen aantoonbaar bouwtechnisch van slechte kwaliteit zijn en 70% van de oorspronkelijke bewoners heeft ingestemd met de sloopplannen. Ook zal er in ieder geval voor gezorgd moeten worden dat de mensen die terug willen keren naar hun wijk, dat binnen zeer korte tijd kunnen doen.

Een aantal bewoners liet duidelijk zien dat zij tegen de sloop zijn.
Een aantal bewoners liet duidelijk zien dat zij tegen de sloop zijn.

U bent hier