h

Emile Roemer in Enschedese schoolbanken

24 augustus 2014

Emile Roemer in Enschedese schoolbanken

Emile Roemer bezoekt woensdag 27 augustus een aantal scholen en leerwerk plaatsen in Enschede. Met name de effecten van de Wet op Passend Onderwijs hebben zijn aandacht. Met woordvoerders onderwijs Tjitske Siderius (SP Tweede Kamer lid) en Annelies Futselaar (SP gemeenteraadslid), bezoekt Roemer verschillende vormen van onderwijs en opleiding.
De SP is niet voor Passend Onderwijs als dat leidt tot grotere groepen in het regulier en bezuinigingen op speciaal onderwijs. Het standpunt van de SP is dat kinderen recht hebben op onderwijs dat niet "knelt" maar "past."

Alle leerlingen en hun ouders hebben direct of indirect te maken met de nieuwe wetgeving op Passend Onderwijs. Hoe gaan we dat organiseren? In hoeverre is de transitie jeugdzorg geland binnen het onderwijs en andersom? De SP wil aanstaande woensdag graag antwoord op deze en nog veel meer vragen.
De dag begint bij OC Het Roessingh, een school voor leerlingen van 4 tot 20 jaar met een lichamelijke beperking of meervoudige handicap. Het aanbod van Het Roessingh is breed. Leerlingen die zeer moeilijk lerend zijn tot leerlingen op HAVO niveau, volgen hier onderwijs en krijgen de nodige (para)medische begeleiding.
Daarna wordt Het Lang een reguliere basisschool bezocht. De school biedt extra begeleiding aan leerlingen die dat nodig hebben en laat zien hoe dit georganiseerd wordt. Aansluitend informeert De Tender de politici over de gevolgen van Passend onderwijs op het Speciaal basisonderwijs. Met name voor de leerlingen die nu zoveel mogelijk in het regulier onderwijs blijven.
Tijdens de lunch die verzorgd wordt door leerlingen van het Bonhoeffer College is het praktijkonderwijs aan de beurt. Met name het vinden van stageplaatsen wordt steeds moeilijker voor deze groep leerlingen die net geen VMBO diploma kunnen halen.
Een andere groep jongeren die met begeleiding een plek op de arbeidsmarkt moet krijgen, volgt een leerwerk traject op " De Werkplaats". Zij hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking. De Werkplaats verzorgt, naast de arbeidsvaardigheidstraining, cursussen die jongeren sociaal weerbaar en zelfredzaam maken. Zo krijgen moeilijk bemiddelbare jongeren een nieuw perspectief op een echte arbeidsplaats binnen onze maatschappij.
Als laatste maar niet minder belangrijk, is het Panta Rhei College aan de beurt. Leerlingen met stoornissen in het autisme spectrum volgen hier een opleiding op HAVO-VWO niveau. Na drie jaar stromen zij in, in het regulier onderwijs.
De dag wordt afgesloten met een gesprek met bestuurders en leerlingbegeleiders.

Reactie toevoegen

U bent hier