h

Stichting Leergeld Enschede blut; kinderen de dupe?

31 augustus 2014

Stichting Leergeld Enschede blut; kinderen de dupe?

Enschedese kinderen van ouders met een inkomen op 110% van het bijstandsniveau dreigen de dupe te worden van de belabberde financiële situatie van de Stichting Leergeld. De Stichting heeft scholen en sportverenigingen bericht geen enkele toezegging te kunnen doen voor 2015, zolang er niets duidelijk is over de gemeentelijke subsidie omdat het geld op is. In de brief die de stichting oa naar scholen en sportverenigingen heeft gestuurd, staat dat er in 2014 overleg is geweest met wethouder Welman en dat de wethouder een mondelinge toezegging heeft gedaan over subsidie voor de Stichting. Kinderen dreigen door de situatie niet mee te kunnen op schoolreis en/of lid te kunnen worden van een sportvereniging. De SP fractie zal hier maandag 1 september vragen over stellen aan de wethouder.

De Stichting Leergeld bericht in 2014 op meerdere momenten met wethouder Welman gesproken te
hebben over de financiële situatie en een mondelinge toezegging heeft gedaan over de toekenning van subsidie 2015. Onlangs heeft de gemeente bericht dat over toekenning van subsidie pas besloten kan worden na de behandeling van het armoedebeleid in de Raad. Ouders moeten nu de schoolreisbijdrage eerst zelf betalen en afwachten of de vergoeding nog uitbetaald wordt.
De SP vindt dat leerlingen en ouders zo snel mogelijk zekerheid moeten krijgen over het wel of niet kunnen deelnemen aan schoolreizen. Een aantal scholen kan geen schoolreizen organiseren of kinderen moeten uitsluiten van deelname als niet alle leerlingen mee kunnen.

Helft van de contributie

Stichting Leergeld Enschede verwijst in eerste instantie naar bestaande wettelijke en overige voorzieningen. En werkt daarnaast samen met verenigingen, scholen en bedrijven en biedt zelf ook hulp in de vorm van directe betaling van contributies voor sportclubs, zwemlessen (vanaf 6 jaar), schoolreisjes, kunstzinnige vorming, etc. De stichting Leergeld kan bijvoorbeeld zorgen dat
ouders maar de helft van de contributie betalen of goedkoop een fiets kunnen aanschaffen voor
hun kind. Reiskosten, studiekosten, boekengeld en computers worden niet vergoed.

De SP stelt de volgende vragen:

  1.  Klopt het bericht van de Stichting Leergeld dat de wethouder mondeling een toezegging heeft gedaan over de subsidie voor 2015? Zo ja, waarop was deze toezegging op gebaseerd?
  2. Welke mogelijkheden ziet de wethouder om te zorgen alle kinderen in Enschede mee kunnen op schoolreis in het schooljaar 2014/2015 en lid kunnen blijven van hun sportvereniging?
  3. Waarom heeft de wethouder de problemen van Stichting Leergeld niet gedeeld met de Raad?

Reacties

helaas kan ik op dit moment geen school geld en schoolreis zwemmen geld betalen voor mij kind wij verdienen niet zoveel.

Reactie toevoegen

U bent hier