h

Onduidelijkheid over BOA’s

12 augustus 2014

Onduidelijkheid over BOA’s

De afgelopen weken zijn wij veel in het nieuw geweest i.vm. onze standpunten over BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren)*. Helaas is in de berichtgeving af en toe de nuance weggevallen of is er een ronduit onjuist beeld ontstaan bij de luisteraars en lezers.

De aanleiding is een onderzoek van onze Tweede Kamerfractie over het gebruik van BOA’s in de diverse gemeenten. Om dit onderzoek te steunen hebben wij enkele schriftelijke vragen ingediend. Deze vragen zijn door de ambtenaren ook naar de pers gestuurd zoals gebruikelijk is. Het was niet onze bedoeling om hierover nu een politieke discussie op gang te brengen, maar om informatie over mogelijkheden en eventuele kosten in te winnen. Dit betekent niet dat wij geen mening hebben over de BOA’s en de politie. Deze volgt dan ook hieronder.

Bij de vorming van de nationale politie is de taak van wijkagenten hier ook komen te liggen. Tot onze ergernis duurt het veel langer dan gewenst voordat deze nieuwe taak volledig is uitgewerkt. Een groot pluspunt van deze operatie is wel dat Enschede meer wijkagenten krijgt dan voorheen. Het is mogelijk dat ondanks het grotere aantal wijkagenten en de inzet van de overige politiemacht, nuttig werk blijft liggen. Zo staat bijvoorbeeld de woninginbraakpreventie als jaren onder druk. Als de politie niet toekomt aan belangrijke taken zoals het opsporen en tegengaan van huiselijk geweld, dan is de SP van mening dat wij als gemeente Enschede moeten kijken naar het enige middel dat wij kunnen inzetten: de BOA’s. De SP kan zich bijvoorbeeld goed voorstellen dat de BOA’s bepaalde administratieve taken en voorlichting kunnen overnemen, zodat de reguliere politie meer tijd kan besteden aan de zwaardere politietaken. Hoe de BOA’s de politie exact kunnen ondersteunen, kan de politie zelf het beste aangeven. Zij zijn de professionals en kunnen aangeven wat wel en wat niet aan een BOA kan worden overgelaten.

*BOA’s zijn buitengewoon opsporingsambtenaren die veelal worden ingezet als parkeerwachter maar volgens de wet ook voor andere taken ingezet mogen worden. Waar de politie betaald wordt door het Rijk, worden de BOA’s door de gemeente betaald.

Reacties

Zijn er nu in de Gem. Enschede 19 boa's actief ?

Reactie toevoegen

U bent hier