h

Blind begroten

11 november 2014

Blind begroten

Het jaarlijkse circus van de programmabegroting is weer voorbij. Weken vol voorbereidingen, informatieve bijeenkomsten en gesprekken met inwoners en instellingen kwamen samen in een besluit waar de SP zich niet in kon vinden.

Het gehamer op eigen verantwoordelijkheid en een blinde bezuiniging op armoedebeleid waren voor de SP, GroenLinks en EnschedeAnders reden om tegen de begroting te stemmen. Voor de PvdA was ook de lage ambitie op werkgelegenheid de reden om tegen te stemmen. De oppositie liet zien dat ze op belangrijke beleidsthema's het met elkaar eens kunnen zijn en goed samen kunnen werken om gezamenlijke standpunten naar voren te brengen.

In het voortraject werd duidelijk dat een aantal bezuinigingen waar de SP op tegen was, ook door coalitiepartijen niet te pruimen waren. Het gaat dan om stichting 55+, de volksuniversiteit en de fonteinen. De SP was echter zwaar teleurgesteld im het niveau van de voorstellen waar de partijen mee kwamen. In plaats van de bezuinigingen weg te stemmen werd het college opgedragen wat onderzoeken te doen. Burgerbelangen maakte het helemaal bont. Ze had het motto gewijzigd in "Gewoon alleen doen" en zonder overleg met de directeur van de stichting Enschede speeltuinen besloten op deze stichting te bezuinigen. Per toeval was de directeur in het stadhuis zodat hij in de wandelgangen kon horen wat BBE van plan was en kon hij toelichten wat het gevolg van deze bezuiniging zou zijn. Na veel kritiek en een halve toezegging van de wethouder trok BBE de voorstellen in. De stichting 55+ is daarmee echter niet geholpen en BBE heeft zich (weer eens) niet aan hun belofte gehouden.

Het grootste probleem had de SP met de bezuiniging op armoedebeleid. Ondanks meerdere beloftes dit voor de programmabegroting te bespreken, is zonder inhoudelijke discussie besloten 1.4 miljoen te bezuinigen op het armoedebeleid. Volgens het college houdt dit namelijk mensen tegen een baan te zoeken. Een belachelijke opmerking voor een college dat verwacht 159 banen te creëren voor 7000 uitkeringsgerechtigden. Aangezien onbekend is hoe de 1.4 miljoen bezuiniging gehaald gaat worden, weten we nu niet waar een meerderheid van de raad voor heeft gestemd. Wel is zeker dat een bezuiniging van deze omvang mensen gaat raken.

GroenLinks had samen met de SP en Enschede Anders voorgesteld de bezuiniging op armoedebeleid voor 2015 te schrappen. Dit zou betaald moeten worden uit het budget voor nieuwe wegen. Dit voorstel kreeg echter geen steun van de andere partijen. De PvdA wou de bezuiniging ook van de baan maar had een andere dekking die niet haalbaar bleek.

Al met al was het resultaat van de avond onbevredigend. Zwakke voorstellen van de coalitiepartijen en het ontbreken van steun voor de plannen van de oppositie hebben geleid tot een begroting die een gat slaat in het armoedebeleid zonder dat daar de gevolgen van bekend zijn. Eens temeer werd duidelijk dat dit college te weinig doet voor mensen die van de gemeente afhankelijk zijn.

Reacties

En de SP wil meer ambtenaren? Partij is geheel de weg kwijt, harde akties zijn er nodig, met overleg ga je het niet reden, keer op keer steekt de coalitie de SP een mes in de rug en wat doet de SP.......? Begrijpen jullie bij de SP het spel wel?

Reactie toevoegen

U bent hier