h

Gemeente Enschede is de koers kwijt

25 januari 2015

Gemeente Enschede is de koers kwijt

Foto: SP

"We liggen op koers". Hoe vaak heeft het College de Raad gerust gesteld met dit statement. Maar ten onrechte bleek maandag 19 januari. Een memo van de wethouder gaf een heel ander beeld dan dat de SP intussen had over de reorganisatie van de hulp in de huishouding. Alle reden dus de thuiszorg op de agenda te zetten. Hoe schrijnend de situatie voor een aantal bewoners is bleek wel uit de verhalen van insprekers die de kans pakten om duidelijk te maken dat er veel mis is in Enschede.

De SP dient maandag twee moties in. Een waarin het College wordt opgedragen de Raad te informeren wat nodig is om het Zorgloket bereikbaar te krijgen en de keukentafelgesprekken goed te laten verlopen. De SP wil met een tweede motie zorgen dat het College maatregelen neemt ten aanzien van zorgorganisaties die zich niet aan de afspraken met de gemeente houden.

Al waren we voorbereid op verhalen die de insprekers zouden vertellen, het was nog erger dan wij konden vermoeden. Bewoners van Enschede die graag zo zelfstandig mogelijk willen leven wordt dit onmogelijk gemaakt. Bewoners die hun kwetsbaarheid moesten benoemen om duidelijk te maken wat de gemeente haar bewoners aandoet.

Na de bewoners waren de raadsleden aan de beurt. Bijna alle fracties hadden veel klachten en noodkreten van bewoners van Enschede ontvangen. Ze varieerden van zorgorganisaties die zich niet aan de afspraken hielden, mensen die zonder onderbouwing enorm gekort werden op aantal uren hulp in de huishouding en de slechte tot geen bereikbaarheid van het Zorgloket en de onduidelijkheid over de keukentafelgesprekken.

Behalve de VVD lieten alle partijen in hun bijdrage horen dat ze zich zorgen maken over de gang van zaken rond de herorganisatie van de thuiszorg.

De wethouder had het er niet makkelijk mee. Hij zag geen kans de Raad op korte termijn met een brief te informeren over de actuele stand van zaken. In twee weken tijd drieduizend telefoontjes beantwoorden, gesprekken voeren met zorgorganisaties en het uitzetten van klachten die hij zelf ook krijgt vragen alle inzet van ambtenaren.

De SP vindt dat het de Raad op deze manier onmogelijk wordt gemaakt haar controlerende taak uit te voeren en wil wel op korte termijn weten waar de schoen wringt.

Reactie toevoegen

U bent hier