h

Steeds meer steun tegen zoekperiode, VVD snapt er niets van

24 februari 2015

Steeds meer steun tegen zoekperiode, VVD snapt er niets van

Maandag 16 februari was in de gemeenteraad opnieuw de vier weken zoekperiode aan de orde. Volgens de wet dienen aanvragen voor een uitkering direct in behandeling genomen te worden. De gemeente "vraagt" de aanvragers echter eerst vier weken op zoek te gaan naar een baan en daarna pas een uitkering aan te vragen. Hierdoor lopen minder mondige mensen een maand uitkering mis en haalt de gemeente een bezuinigingsopgave. Dat 95% van de uitkeringsgerechtigden akkoord gaat met deze zoekperiode, geeft aan dat bijna iedereen de vraag als opdracht interpreteert. De SP is samen met GroenLinks en EnschedeAnders fel tegen deze maatregel. Iedereen dient goed en volledig voorgelicht te worden en een bezuiniging mag niet gehaald worden over de rug van mensen die geen inkomen hebben.

Ook staatssecretaris Klijnsma constateert dat Enschede haar burgers slecht informeert, reden voor ons om Wethouder Welman te vragen zijn beleid te wijzigen. De wethouder weigert dit echter halsstarrig. Een motie om hem te dwingen het beleid te wijzigen haalde het net niet. Maar er was ook winst, alle oppositiepartijen steunen inmiddels de motie. Burgerbelangen was kritisch op de handelswijze van verantwoordelijk wethouder Welman, maar zij stemden uiteindelijk niet in met een beleidswijziging.
Uit het debat bleek dat de VVD het afgelopen jaar niet heeft opgelet. Na een jaar van debatten, items op landelijke TV en radio zoals bij nieuwsuur, brieven van advocaten, burgers en Sociaal Hart naar de gehele raad, vroeg de woordvoerder van de VVD om signalen dat mensen in de problemen raken door de zoekperiode.
Het is duidelijk dat het CDA, de VVD, ChristenUnie en D66 geen problemen hebben met het onvolledig informeren van burgers door de overheid als daarmee geld worst bespaard en dat terwijl ze de mond vol hebben van een nieuwe, open bestuursstijl.
De strijd is nog niet gestreden, de nationale ombudsman heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar de informatievoorziening van de gemeente Enschede. Als dit onderzoek is afgerond, gaan we weer de discussie aan.
Ondertussen hebben we (uit onbevestigde bronnen) vernomen dat de medewerkers van het werkplein opdracht hebben gekregen om aanvragen direct in behandeling te nemen. Wordt het Welman toch te heet onder zijn voeten?

Reactie toevoegen

U bent hier