h

Vooruitgang discussie Usseler Es

4 mei 2015

Vooruitgang discussie Usseler Es

"Welles-nietes". Dat is kort samengevat het debat dat SP-raadslid Maxim van Luttikhuizen voerde met Anneke Broekman van de VVD. Het ging weer eens over de Usseler Es en de vraag was of het betaalbaar is om de es af te schrijven als bedrijventerrein.

Al jaren domineert de Usseler Es de debatten over bedrijventerreinen en het noodlijdende grondbedrijf. De raad is grofweg verdeeld in drie kampen. De tegenstanders die zich beroepen op de cultuurhistorische waarden (vooral SP en GroenLinks), de voorstanders die menen dat we het bedrijventerrein nodig hebben in de toekomst (vooral PvdA en VVD) en de twijfelaars die geen principieel punt hebben maar willen afwachten wat de toekomst brengt (Burgerbelangen).

Het gaat dan ook niet om niets. De grootste kranses van Europa die ondanks vele protesten voor tientallen miljoenen is gekocht als bedrijventerrein? Een gebied waar zeker de komende 5 jaar niet op gebouwd gaat worden en dat ook de komende 20 jaar niet nodig is gezien de hoeveelheid aan bedrijventerreinen met leegstand. De Usseler Es staat symbool voor het politieke wensdenken van de afgelopen 15 jaar. Dit wensdenken heeft de gemeente de laatste jaren al bijna 100 miljoen euro gekost aan afboekingen. Daar kunnen we bijvoorbeeld de bezuiniging op de bibliotheek de komende 150 jaar mee voorkomen.

De Usseler Es had nooit aangekocht moeten worden maar dit is wel gedaan en nu moet de raad beslissen wat we ermee gaan doen. Als je het afwaardeert dan kost dat een heleboel geld. (De SP schat de extra kosten op 10 tot 15 miljoen euro en dat in economisch zware tijden) maar het voorkomt dat je elk jaar geld moet bijleggen. Momenteel kost de renteteller de gemeente ca. 1 miljoen per jaar en dat stijgt elk jaar. Dit kan je besparen door de grond af te waarderen.

Deze berekening uit de losse pols, veroorzaakte het debat tussen de VVD en de SP. Voor elk steekhoudend argument van de SP had de VVD een tegenargument en op elk goed argument dat de VVD aanvoerde had de SP een antwoord. Gelijkspel dus en al met al zijn daar geen vorderingen geboekt. De vooruitgang waar de titel naar verwijst zit 'm voornamelijk in de bijdrage of het stilzwijgen van de andere partijen. Alleen de PvdA gaf bij monde van Marijke van Hees aan dat ze het bedrijventerrein essentieel vindt en graag wil behouden, ondanks de oplopende kosten.

Er is dus hoop voor een politieke meerderheid om de Usseler Es als bedrijventerrein te schrappen, als het maar betaalbaar is. Navraag in de wandelgangen bij diverse raadsleden over de kosten van het afboeken leverde interessante antwoorden op. Volgens een raadslid kost het ons niets maar levert het ook niets op. Er wordt immers alleen maar met geld geschoven. Volgens een ander raadslid kost het de gemeente 58 miljoen. Andere antwoorden zaten tussen deze twee uitersten in. Dat geen enkel raadslid precies weet wat het kost en oplevert is ook niet verwonderlijk. De berekening is gecompliceerd en bevat vele variabelen waar de gemeente wel of geen invloed op heeft zoals onder andere de rekenrente, risicovoorzieningen, inflatie, verwachte prijsontwikkeling van gronden over de komende 20 jaar, weerstandsvermogens en risicoprofielen.

Om de discussie goed af te kunnen ronden heeft de SP de hulp ingeschakeld van de ambtenaren. Samen zullen we in beeld brengen wat het afwaarderen van de Usseler Es nu daadwerkelijk oplevert en wat het kost en welk rekenmodel hier voor wordt gebruikt. Wij gaan ervan uit dat het antwoord op de vraag of het betaalbaar is "Welles" is. Mocht dat zo zijn dan zullen we bij de begroting 2016-2019 een voorstel indienen om de Es af te waarderen.

Reactie toevoegen

U bent hier