h

Armoedebeleid of armoedig beleid?

5 juni 2015

Armoedebeleid of armoedig beleid?

Maandag 8 juni komt het armoedebeleid van de huidige coalitie aan bod in de Raad. Onlangs is er over het armoedebeleid een rapport van de Enschedese rekenkamer verschenen, dat bureau Pro Facto had ingeschakeld om het beleid tegen het licht te houden.
Het rapport van de rekenkamer was behoorlijk vernietigend over het Enschedese armoedebeleid.
Enkele conclusies uit het rapport waren:

Armen in Enschede kunnen hoogstens 1 keer per 2 a 3 dagen een warme maaltijd op tafel zetten.

Schoolgaande kinderen van arme mensen worden regelmatig zonder ontbijt naar school gestuurd.

Arme mensen kunnen in Enschede vaak hun woning niet fatsoenlijk verwarmen.

Dit is zomaar een greep uit de vele harde conclusies die het rapport opleverde. Dan zou je denken dat er licht begint te gloren bij het rechtse College dat onze stad bestuurt, ja toch? Maar, nee hoor, men ging vol in de aanval en beschuldigde het onderzoeksbureau ervan dat men de verkeerde en te weinig mensen had ondervraagd.

Hoeveel boter op je hoofd kun je hebben?
Dit College bevat volgens de SP fractie alleen maar een stelletje boekhouders die op de centen letten en de menselijke maat compleet uit het oog verloren zijn!

Verder wil dit College nog steeds een drempelbedrag van 128 euro invoeren voor de bijzondere bijstand, zodat er minder geld aan hoeft te worden uitgegeven. Men beseft niet dat de mensen die op de bijzondere bijstand een beroep moeten doen al met hun hoofd in een financiële strop hangen en dat dit vaak een laatste redmiddel is om bijvoorbeeld een kapotte wasmachine te kunnen vervangen. De SP fractie is faliekant tegen een drempelbedrag op de bijzondere bijstand en wij hebben dat al meerdere keren aangegeven. Er wordt gewoon niet beseft dat men geen vervangende wasmachine kan aanschaffen als men zelf eerst 128 euro eigen bijdrage moet ophoesten.

Kortom: Dit College gaat verder op haar weg om de onderkant van de samenleving in Enschede het leven steeds zuurder te maken.

Piet van Ek
Raadslid SP

Reacties

pfff alsof ze ook daadwerkelijk bijzondere bijstand verlenen en dat geld echt uitgeven? Ik heb ooit in de bijstand gezeten als alleenstaande ouder met 2 opgroeiende kinderen. toen ik helemaal opnieuw moest beginnen zonder enige inboedel en andere spullen, klopte ik ook aan bij de bijzondere bijstand, had alleen een matras voor mezelf om op te slapen, voor de kinderen had ik niets. maar dan ook echt niets voor het huis en huishouden te kunnen runnen. kreeg geen bijzondere bijstand, alleen een lening van 1750 gulden die ik met 50 gulden in de maand terug moest betalen, zo ook toen mijn wasmachine kapot ging en kon zelf geen nieuwe aanschaffen, kon er in de eerste instantie geen bijzondere bijstand op krijgen. pff. toen ik erop aandrong hoe krijg ik dan al die kleding schoon en dergelijke, boden ze me een lening aan, die je vervolgens in een jaar terug moest betalen. Waar spreken ze over? kost hun geen cent, want de mensen betalen het terug.Snap zowiso niet, ze krijgen er elk jaar een budget voor maar besteden het er dus niet aan, als iedereen het terug moet betalen, dan groeit dat budget toch elk jaar? waar blijft dat geld dan? Ze moeten zo langzamerhand stinkend rijk zijn bij de gemeente, dat is mijn idee. En dat is niet het enige waar ze sloten geld mee moeten hebben verdient, breek me de bek niet open......

Reactie toevoegen

U bent hier