h

Kunst en cultuur is beschaving! Mijn bieb moet blijven!

8 juni 2015

Kunst en cultuur is beschaving! Mijn bieb moet blijven!

Foto: Paulien Wilkinson

Het is denk ik niemand ontgaan, afgelopen weken is Enschede op de bres gegaan voor behoud van de Openbare Bibliotheek Enschede. Maar liefst 27.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder de petitie van de Bibliotheek: Mijn bieb moet blijven! Van deze 27.000 mensen hebben nog eens drieduizend mensen een persoonlijk boodschap geschreven via speciaal gemaakte ansichtkaarten gericht aan de gemeenteraad van Enschede.

Wethouder Hatenboer van cultuur (VVD) heeft het plan opgevat, om de Openbare Bibliotheek Enschede en museum Twentse Welle, vanaf 1 januari 2017 elk voor 600.000 euro structureel te korten. Tegen het coalitieakkoord in, waarin staat dat de bezuinigingen op cultuur naar evenredigheid verdeeld zullen worden over alle culturele instellingen in Enschede, legt hij de bezuinigingen neer bij twee instellingen. Ook is in 2013, door de toenmalige wethouder van cultuur aan de bibliotheek toegezegd, dat er in volgende bezuinigingsrondes de bibliotheek niet geraakt zou worden. De huidige wethouder heeft deze afspraak geschonden.
Behoudens algemene adhesiebetuigingen aan alle mensen die de bibliotheek met alle wijkfilialen en de boekenbus willen behouden, blijft de wethouder bij het huidige voorstel om 600.000 euro extra te bezuinigen. Zonder enkele gegronde onderbouwing en verklaring hoe dat gerechtvaardigd zou zijn.
Maandag 8 juni 2015 wordt het voorstel door de gemeenteraad behandeld. De SP gaat samen met de oppositiepartijen (GL, EA, PvdA) een amendement indienen, waarin de gemeenteraad wordt voorgesteld de bezuinigingsopdracht niet als zodanig uit te voeren, maar eerst de plannen van de bibliotheek en de Twentse Welle af te wachten. Beide instellingen hebben afgelopen dagen verklaard dat maximaal 300.000 euro per jaar extra bezuinigd zou kunnen worden.
De SP is van mening dat kunst en cultuur tot de infrastructuur van onze samenle-ving behoort. En net als zorg en onderwijs de volle steun van de overheid moet krijgen.

Ahmed Yılmaz, SP Gemeenteraadslid

Reactie toevoegen

U bent hier