h

Opvang van asielzoekers lijkt een moeizaam proces

6 juni 2015

Opvang van asielzoekers lijkt een moeizaam proces

Sinds de Raad op 15 december 2014 heeft ingestemd met de opvang van asielzoekers is er blijkbaar veel overlegd maar nog steeds zonder resultaat. Wat het probleem is wat de onderhandelingen zo bemoeilijkt is niet duidelijk. Op 15 juni zou duidelijk zijn of asielzoekers welkom zijn in Enschede. Nu heeft het COA nog 6 weken bedenktijd nodig.

In december 2014 heeft de Raad van Enschede ermee ingestemd dat wethouder van Houdt met het COA op zoek gaat naar een goede locatie voor de opvang van 600 asielzoekers waaraan de volgende criteria werden gesteld:

  1. Opvang op geïsoleerde locaties zoveel mogelijk uitsluiten;
  2. Locaties moeten geschikt te maken zijn voor opvang; in overeenstemming met een nader programma van eisen van het COA;
  3. De asielprocedure mag niet leiden tot extra kosten voor de gemeente.

Ook het COA stelt eisen aan locaties:

  1. locaties moeten nabij voorzieningen liggen
  2. locaties moeten wooneenheden kunnen bevatten met meerdere slaapkamers, geschikt zijn voor een of twee personen en gezinnen.
  3. locaties moeten ook geschikt zijn voor ontspanning en dagbesteding.
  4. hoogbouw vanwege de beheersbaarheid niet gewenst
  5. kleinere kavels en verbouwing van kantoorpanden zijn vanwege de kosten niet haalbaar.

Op 27 maart werd de Raad tussentijds geïnformeerd over het verdere proces van de zoektocht naar een geschikte locatie.
Vooruitlopend op het besluit werden bewoners van Enschede opgeroepen hierover mee te denken wat zo'n 50 bruikbare suggesties opleverde.

En toen bleef het stil. Reden voor de SP om op 18 mei mondelinge vragen te stellen over de stand van zaken. Het antwoord van de wethouder was breedvoerig maar gaf geen duidelijkheid over de reden dat het overleg tussen gemeente en het COA zo lang moest duren. Op 20 mei was er weer een gesprek met het COA en de wethouder zegde toe dat er 15 juni duidelijkheid was over de keuze van de locatie. Wat schetst onze verbazing dat de Raad afgelopen week wordt geïnformeerd over nog eens uitstel. Het COA heeft 6 weken extra bedenktijd nodig. Volgens de wethouder heeft het COA problemen met de kaders die al een half jaar vastliggen.
Wij hopen dat een raadsvoorstel nog op de extra Raad van 2 juli besproken kan worden maar heb zo mijn twijfels.
De SP is benieuwd hoe het College dit verhaal communiceert met de bewoners van Enschede. De mensen die locatie voorstellen hebben gedaan zijn wel geïnformeerd.

Reactie toevoegen

U bent hier