h

Werken naar vermogen

16 oktober 2015

Werken naar vermogen

Dat is de titel van het Raadsvoorstel dat het College maandag 12 oktober in de gemeenteraad ter sprake bracht. Het belangrijkste gedeelte van dit Raadsvoorstel betreft de toekomst van de DCW in Enschede.

Door de zware bezuinigingen van het neoliberale kabinet van de VVD en de PvdA op de sociale werkvoorziening vanaf 2015 zag het er in eerste instantie erg donker uit voor de DCW. Er was zelfs sprake van het sluiten van de kwekerij. Na heftig aandringen door onder andere de SP, is deze bezuiniging in het Raadsvoorstel uiteindelijk geschrapt. De DCW staat in de komende jaren nog wel een megabezuiniging te wachten van een half miljoen euro in 2016 tot 2,3 miljoen euro in 2020. Gelukkig is er wel de belofte gekomen vanuit de gemeente dat deze
bezuinigingen niet gepaard gaan met het verlies van arbeidsplaatsen, de SP zal hierover in contact blijven met de DCW.
Wel staat er nog steeds de verhuizing op stapel van de DCW van het pand aan de Kuipersdijk naar een andere locatie in de stad en dit omdat Hornbach definitief deze locatie toegewezen heeft gekregen voor een vestiging. De SP heeft duidelijk aangegeven dat er nu eindelijk duidelijkheid moet komen voor deze kwetsbare groep mensen die al erg lang in onzekerheid verkeren over de verhuizing. De wethouder heeft toegezegd dat deze er binnen enkele maanden zal komen. De SP zal dit met argusogen blijven volgen, het voormalige Tubantia pand is hierbij in beeld en ook een paar andere panden in Enschede.
Een van de eerste bezuinigingen die de DCW wil (moet) doorvoeren is het schrappen van de kerstpakketten. Dat vindt de SP een heel slecht idee, want het kerstpakket is voor de DCW werknemers een welverdiende beloning na een jaar hard werken. De motivatie die de wethouder hanteert, dat het kerstpakket ook voor de overige ambtenaren is afgeschaft, slaat nergens op, want de overige ambtenaren hebben wel recht op bepaalde voorzieningen waarop de DCW medewerkers
geen beroep kunnen doen. Vandaar dat de SP en EnschedeAnders.nl met een motie kwamen waarin het behoud van de kerstpakketten centraal stond. Helaas kon het voorstel niet op steun van de andere partijen in de gemeenteraad rekenen.

Piet van Ek, raadslid SP Enschede

Reactie toevoegen

U bent hier