h

Gemeente wordt verder in moeras FC Twente getrokken

2 december 2015

Gemeente wordt verder in moeras FC Twente getrokken

32 miljoen. Dat is het bedrag dat de gemeente in FC Twente wil steken. Met deze garantstelling hoopt de wethouder de lening van 17 miljoen uit 2010 veilig te stellen, maar het zal de problemen van de gemeente alleen maar vergroten.

In 2010 heeft de gemeenteraad goedkeuring gegeven voor de lening. Met dit geld is de tweede ring gebouwd. De SP heeft destijds als een van de weinige partijen tegen gestemd omdat de lening alleen terug betaald kon worden als FC Twente langjarig aan de top mee kon draaien zonder meer aan salarissen van spelers uit te geven.

Nu door overmoed, mooi weer spelen en slecht management FC Twente op de rand van de afgrond staat kloppen ze opnieuw aan bij de gemeente. Het voorstel is om het stadion onder te brengen in een stichting en om leningen af te sluiten om eerdere leningen af te betalen. De gemeente moet dan garant staan voor deze nieuwe lening van 32 miljoen en in ruil daarvoor moet FC Twente voldoen aan een lijst met eisen om het risico te verlagen. Volgens de wethouder loopt de gemeente hiermee een beperkt risico, maar de SP denkt daar anders over.

Als FC Twente door een lage plek op de ranglijst of zelfs degradatie inkomsten gaat mislopen dan zullen ze niet in staat zijn de volledige huur aan de stichting met het stadion te betalen. De stichting komt dan in financiële problemen en de gemeente zal dan opnieuw financieel bij moeten dragen. Nu niet om 17 miljoen maar om 32 miljoen veilig te stellen.

Akkoord gaan met het voorstel van de wethouder op basis van de gegevens die nu bekend zijn is een gok die de SP niet neemt met gemeenschapsgeld. Wij hebben dan ook alle jaarcijfers van de afgelopen jaren en de begroting voor de komende jaren opgevraagd. Daarbij heeft de SP gevraagd diverse scenario's door te berekenen voor zowel de situatie waarin FC Twente degradeert als waarin ze zich handhaaft in de eredivisie. Alleen als daaruit blijkt dat het risico van de gemeente zeer beperkt is, overweegt de SP mee te gaan met het voorstel. In elk ander geval zullen we tegen stemmen.

Reacties

Hoe dan ook tegen dit voorstel stemmen omdat het een schande is om een commerciële organisatie te steunen met gemeenschapsgeld. Kom op SP, twijfel niet.

Reactie toevoegen

U bent hier