h

Ook TSN medewerkers in Enschede in onzekerheid

7 december 2015

Ook TSN medewerkers in Enschede in onzekerheid

De zorg is geen markt. De nadelige gevolgen van de marktwerking bevestigen dit steeds weer, ook in Enschede. Zorgorganisaties die gegokt hebben door een te lage inschrijving bij de aanbesteding vragen nu geld van hun werknemers en van de gemeente om massa ontslagen te voorkomen. De SP pleit al jaren voor een basistarief in de thuiszorg. Daarmee wordt voorkomen dat thuiszorgaanbieders onder de kostprijs moeten werken.

Decentralisaties die gepaard gaan met bezuinigingen zijn de oorzaak van omvallende organisaties. Gemeentes die steeds meer taken toegewezen krijgen gaan de boer op om zorg zo goedkoop mogelijk in te kopen. Organisaties nemen een gok en hopen op een goede afloop. Dat kan alleen door voor een te lage prijs mee te doen met de aanbesteding. De gevolgen zijn onder andere dat thuiszorgorganisatie TSN de broek niet meer kan ophouden. Voor de ruim 800 werknemers van TSN in Enschede en hun cliënten breekt een onzekere tijd aan. Werknemers die geen enkele zekerheid hebben over hun toekomst en in het ergste geval hun baan zien veranderen in vrijwilligerswerk. Cliënten die niet alleen hun vertrouwde thuiszorgmedewerker dreigen te verliezen, maar niet zeker weten of ze de door hun benodigde zorg nog wel zullen krijgen!

Ook zorgorganisatie Manna zit in de problemen. Tijdens een openbare avond van de SP heeft Manna al duidelijk gemaakt dat het het een kwestie van tijd zou zijn dat de thuiszorg niet meer uitgevoerd kon worden. Nu lijkt het zover. Werknemers wordt gevraagd hun eindejaarsuitkering in te leveren en hun overwerkuren niet uitbetaald te krijgen.

De SP vindt dat de kwaliteit en niet de prijs uitgangspunt zou moeten zijn bij de aanbesteding van de thuiszorg. Hierdoor wordt concurrentie op prijs tegengegaan en kunnen thuiszorgmedewerkers fatsoenlijk betaald worden voor het belangrijke werk dat ze doen. Staatssecretaris van Rijn moet daarom de eerder aangenomen initiatiefwet van de SP voor invoering van een basistarief in de WMO eindelijk eens gaan uitvoeren.

Reactie toevoegen

U bent hier