h

Problemen bij verstrekkingen en aanvragen uitkeringen

10 december 2015

Problemen bij verstrekkingen en aanvragen uitkeringen

Bij elke grote organisatie als de gemeente gaat wel eens wat mis in de uitvoering. Niet juist verstrekte informatie, kwijtgeraakte dossiers enz. kunnen incidenteel voorkomen. Dat zegt althans de wethouder. In werkelijkheid zitten hier oorzaken achter. Omwille van de financiële positie van de gemeente is voor asociaal beleid gekozen, de werkdruk bij ambtenaren is zo hoog dat hierdoor fouten ontstaan en het ontmoedigingsbeleid van de gemeente zorgt voor een onfatsoenlijke behandeling van burgers.

Sociaal hart Enschede heeft maandenlang onderzoek gedaan naar de problemen bij het werkplein en bij de stadsbank en heeft de bevindingen samengevat in 9 moties. De SP, GroenLinks en EnschedeAnders.nl waren van plan deze moties in te dienen bij de programmabegroting maar stuitten op onbegrip bij andere partijen. Ze waren bereid over de moties in discussie te gaan maar het bleek dat het hen aan informatie ontbrak om een goede afweging te maken.

Sociaal hart Enschede, oppositiepartijen en coalitiepartijen werken nu samen om relevante informatie te verzamelen en te delen zodat we binnenkort (waarschijnlijk eind januari of februari) in de raad de 9 moties kunnen bespreken. We hopen dat alle partijen verder kijken dan de centen en dat er goed beleid wordt gemaakt om die mensen die afhankelijk zijn van de gemeente ook daadwerkelijk verder te helpen.

De 9 moties zijn:

  1. Schadeloosstelling voor gedupeerden die onterecht extra lang moesten wachten op toekenning van hun uitkering.
  2. Automatisch voorschot op de uitkering van 90% vanaf vier weken na de aanvraag i.p.v. alleen op verzoek van de aanvrager
  3. Bij door de rechter opgelegde bewindvoering gebruik maken van professio-nals i.p.v. vrijwilligers
  4. Leefgeld voor cliënten stadsbank verhogen
  5. Niet generiek korten op huishoudelijke zorg maar altijd maatwerk leveren
  6. Alleenstaande ouders met jonge kinderen actief informeren over hun recht op vrijstelling sollicitatieplicht
  7. Onderzoek door Rekenkamer over effecten boetebeleid bij bijstand van de gemeente Enschede
  8. Hanteren beslagvrije voet, ook bij terugbetalen onterecht ontvangen uitkeringen
  9. Ruimte bij UWV/Werkplein voor spreekuur van sociale advocaten, maatschappelijk werkers en onafhankelijke keuringsartsen.

Reactie toevoegen

U bent hier