h

SP stemt definitief tegen reddingsplan FC Twente

17 december 2015

SP stemt definitief tegen reddingsplan FC Twente

In de week van de waarheid is het FC Twente en het college niet gelukt om de SP gerust te stellen. De risico's van het reddingsplan zijn te groot om het voorstel goed te keuren.

Hieronder staat het betoog dat de SP heeft gevoerd tijdens de commissievergadering van 16 december. De raad beslist in een extra raadsvergadering van vrijdag 18 december.

"Vorige week heeft de SP aangegeven dat we steeds verder het moeras ingezogen worden. In 1995 had Enschede 1,5 miljoen uitstaan bij FC Twente, in 2003 6 miljoen, in 2007 20 miljoen en straks is het totaalbedrag dat de gemeente kan verliezen opgelopen tot 32 miljoen.

Ook hebben we aangegeven er een ideologisch probleem mee te hebben dat met de garantstelling een aantal prive-investeerders wordt afgekocht. Dit staat ook haaks op het uitgangspunt dat we als gemeente ons terug zouden moeten trekken als financier. Je zou dan een beweging de andere kant op verwachten. Uit de beantwoording van de technische vragen blijkt ook weer eens dat er in ieder geval 24 spelers rondlopen die gemiddeld per persoon 10x modaal verdienen of te wel 35x een uitkeringsniveau. Iemand die aangewezen is op een uitkering krijgt in zijn hele leve net zoveel binnen als een speler van FC Twente in twee jaar. De SP is overigens niet tegen deze riante salarissen, wij hebben geen probleem met rijkdom, alleen met armoede. Maar deze inkomsten moeten niet veilig gesteld worden met gemeenschapsgeld. Niet alleen de garantie maar ook de lening zelf, die bij de waterschapsbank wordt afgesloten, wordt door de overheid verstrekt.

Ook is de SP van mening dat de leiding van de club de gemeente heeft misleid. Zij hebben aangetoond geen zier te geven om de gemeente als partner tenzij er geld moet worden opgehoest.

Wel had de SP nog de hoop dat er een positief verhaal zou komen vanuit de accountant een verhaal dat een aantal van onze zorgen weg zou nemen. Helaas kwam het tegenovergestelde uit. Zo dreigt er in de toekomst een liquiditeitstekort van ettelijke miljoenen. FC Twente denkt dit op te lossen door geld uit de stichting stadion te halen en dat te verrekenen met een achtergestelde schuld. Ook een leek op het gebied van rechtspraak zoals ik, kan zien dat dit juridisch niet mag. De schuld is niet voor niets achtergesteld. Na mijn commentaar hierop is de bewoording snel aangepast en gaat het om geld dat van stichting stadion aan de FC wordt geleend. Het lijkt erop dat FC Twente de stichting als losstaand onderdeel ziet in communicatie naar de KNVB en naar de fiscus maar als er geld te halen valt, dan is het 1 organisatie. Het lijkt de SP namelijk helemaal niet logisch dat ten eerste er een schuld van de stichting aan FC Twente in de boeken komt te staan en dat vervolgens weer geld van de stichting aan FC Twente wordt geleend. Want ook bij die lening loopt de gemeente met de garantstelling een risico.

Nee, voorzitter, het vertrouwen in dit plan is niet toegenomen, maar afgenomen. De SP zal dan ook tegen dit reddingsplan stemmen. Wij willen niet verder het moeras ingetrokken worden en wensen niet langer elke keer door een hoepel te moeten springen als de clubleiding daarom vraagt.

Dit belet de SP niet om twee amendementen te overwegen.
De eerste gaat over openheid. De SP is van mening dat er geen geheimhouding opgelegd moet worden op de stukken. Alleen passages waar individuele salarissen en boekwaardes van spelers en personeel in staan worden wat de SP betreft verdicht zodat alleen de totale kosten voor die posten zichtbaar zijn.

De tweede gaat over punt 2a. De voorwaarde dat maatregelen die de KNVB oplegt niet tot licentieverlening mag leiden is prima en nu ook aan voldaan. Maar ook maatregelen die FIFA, UEFA en/of de aanklager betaald voetbal kan nemen moet volgens de SP in het voorstel worden opgenomen. Met name een transferverbod kan fnuikend zijn. Volgens de ambtelijke dienst gaat het hier alleen om de aankoop van spelers. Volgens studio sport kan het ook om de verkoop gaan. En als FC Twente niet mag verkopen dan lopen ze tot 15 miljoen euro mis en valt de zaak alsnog om.

Ik besef me dat de opstelling van de SP hard is, en dat spijt me zeer tegenover de fans maar de SP heeft simpelweg geen vertrouwen in dit plan.In de week van de waarheid is het FC Twente en het college niet gelukt om de SP gerust te stellen. De risico's van het reddingsplan zijn te groot om het voorstel goed te keuren."

Reactie toevoegen

U bent hier