h

Nieuwe Regiotaxivervoerder maar SP klachtenmeldpunt blijft open!

19 maart 2016

Nieuwe Regiotaxivervoerder maar SP klachtenmeldpunt blijft open!

Bijna een jaar geleden is de SP begonnen met een meldpunt klachten regiotaxivervoer. Veel gebruikers van de regiotaxi hebben zich gemeld. Vooral ouderen die blij waren dat er misschien eindelijk wat aan hun vervoersprobleem werd gedaan. “Het ligt niet aan de chauffeurs, die doen hun best wel”, was een veel gehoorde opmerking. “Maar ik durf geen afspraken meer te maken”. Een belangrijk middel om mensen mobiel te houden voldeed niet. Gelukkig heeft de gemeente dit ingezien en is gekozen voor een nieuwe aanbieder. Voor de SP geen reden het meldpunt te sluiten.

“Annelies, doe eens onderzoek naar de kwaliteit van het regiotaxivervoer, het gaat niet goed!” En of het zo moest zijn werd ik gebeld door iemand die een boekje open deed over vervoerder Brookhuis. Na hier en daar een balletje opgeworpen te hebben over de regiotaxi werd duidelijk dat er grote problemen waren. Het eerste probleem dat opgelost moest worden was dat de taxi’s het stadserf op konden. Zolang dat niet mogelijk was kon onmogelijk voldaan worden aan het van deur tot deur vervoeren van mensen die nauwelijks zelf konden lopen of rolstoelafhankelijk waren. Dit probleem is onder druk van de SP snel verholpen.
Maar er speelt meer. Lange wachttijden of helemaal niet opgehaald worden en taxi’s die niet geschikt zijn zijn wel de belangrijkste. Deelname aan het verenigingsleven en familiefeestjes, bezoekjes aan vrienden gingen vaak niet door omdat de taxi niet kwam opdagen. Maar ook afspraken maken met huisarts, therapeut of specialisten in het ziekenhuis is moeilijk. Voor de zekerheid wordt de taxi soms al meer dan een een uur eerder dan nodig besproken. Ouderen worden soms vervoerd met busjes met een veel te hoge instap bestemd voor leerlingenvervoer. De verhalen van mensen die we gesproken hebben in wachtkamers, aan de telefoon en tijdens huisbezoeken waren vaak verdrietig maar ook schrijnend.

Hoe kan het dat de gemeente niet veel eerder ingrijpt als niet wordt voldaan aan aanbestedingsvoorwaarden? Hoe gaat de gemeente nu de vinger aan de pols houden? Gaat de gemeente regelen dat de taxi’s van Connexxion, die vanaf 1 juli het regiotaxivervoer overneemt, vanaf de eerste dag het stadserf op mogen? Dat zijn vragen die ik maandag 14 maart aan de wethouder zal stellen tijdens de Stedelijke commissie. De SP houdt het klachtenmeldpunt voorlopig open. De marktwerking zorgt niet voor verbetering van kwaliteit. Dat geldt ook voor het regiotaxivervoer!

Annelies Futselaar

Reacties

gaan de gemeentes nu dan wel opletten of de cao bij Brookhuis word na geleefd want dat gebeurd nog steeds niet

Reactie toevoegen

U bent hier