h

Acties thuiszorgmedewerkers, FNV en SP beloond;korting op huishoudelijke verzorging wettelijk verboden!

18 mei 2016

Acties thuiszorgmedewerkers, FNV en SP beloond;korting op huishoudelijke verzorging wettelijk verboden!

Foto: Paulien Wilkinson

De Centrale Raad van Beroep heeft vandaag uitspraak gedaan over de huishoudelijke verzorging. De Raad heeft duidelijkheid gegeven over de verantwoordelijkheid die gemeentes hebben met de uitvoering. De willekeur van gemeentes bij het toekennen van zorg lijkt hiermee te eindigen. Het massale korten op uren zorg of zelfs stoppen van huishoudelijke verzorging blijkt in strijd met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning(WMO). Er lijkt hoop voor de groep gedupeerden, de cliënten en thuiszorgmedewerkers.

Behalve de korting heeft de rechter ook uitspraak gedaan over de definitie "schoon en leefbaar huis" De SP heeft zich verzet tegen deze manier van toekenning. De definitie is subjectief, niet uit te drukken in tijd en fraudegevoelig. Al vorig jaar juni heeft de verantwoordelijk wethouder aan de SP beloofd met een goede definitie te komen maar dat is hem nog niet gelukt. De indicatie wordt niet uitgedrukt in uren maar de zorgmedewerkers moeten hun werk wel binnen een bepaalde tijd doen. De zorgorganisatie worden betaald per cliënt en kunnen naar eigen inzicht hulp inzetten. Het is voor de gemeente dus totaal niet inzichtelijk hoeveel zorggeld daadwerkelijk wordt gebruikt om zorg te verlenen en welk deel op gaat naar overhead en winstuitkeringen.
De SP heeft de wethouder gevraagd naar een overzicht van de besteding van het geld door de zorgorganisaties. Dit heeft hij geweigerd. De Raad kan zo haar controlerende taak niet uitvoeren. De SP bezint zich over een manier wel inzicht te krijgen in de wijze waaraan een grote pot gemeenschapsgeld is besteed.

Zolang het gemeentelijk beleid niet is aangepast houdt de gemeente zich niet aan de wet. Thuiszorgmedewerkers en cliënten zijn hiervan de dupe. De SP wil dat de gemeente uiterlijk 1 juli heeft geregeld dat het beleid is aangepast zodat medewerkers die hun baan kwijt zijn die terugkrijgen en cliënten de zorg ontvangen waar ze recht op hebben.

De afgelopen weken is er veel ophef geweest over het zorggeld dat op de plank blijft liggen. En terecht. Het is niet uit teleggen dat er zo ernstig bezuinigd wordt dat er geld over is. Ook in Enschede is waarschijnlijk ca. 3 miljoen euro over. Als de wet nu goed uitgevoerd wordt zal dat de gemeente geld gaan kosten. Hoeveel is voorlopig onduidelijk maar met de overgebleven drie
miljoen hebben we in ieder geval een begin.

De SP zal de wethouder maandag 23 mei vragen hoe en op welke termijn hij de verandering van beleid gaat invoeren.
Moties om de indicatie"schoon en leefbaar huis" te veranderen in aantal uren te leveren zorg, zijn niet meer nodig tenzij de wethouder alsnog een trukendoos opentrekt. Wel blijft de SP voorstellen indienen om zorggeld te oormerken zodat het overschot aan zorggeld niet opgaat aan andere zaken.

Reactie toevoegen

U bent hier