h

Verrassende straf FC Twente levert vooral vragen op

18 mei 2016

Verrassende straf FC Twente levert vooral vragen op

Foto: Paulien Wilkinson

Voor jarenlang financieel wanbeleid en het voorliegen van de KNVB wordt FC Twente waarschijnlijk bestraft met degradatie naar de Jupilerleague (eerste divisie). Als de straf, na advies van de centrale spelersraad en beroep van de FC in stand blijft dan zal de SP een nieuwe debat aanvragen over de garantstelling (die nog niet is verleend).

Afgelopen december is de gemeenteraad akkoord gegaan met een garantstelling van 32 miljoen euro om een lening van 17 miljoen veilig te stellen. De SP stemde hier tegen omdat het risico volgens ons te groot was. Geen makkelijke beslissing maar in onze ogen noodzakelijk.
Tijdens de debatten is ook stil gestaan bij een mogelijke degradatie (FC Twente bivakkeerde destijds rond de 16e plaats). Ook in de eerste divisie zou FC Twente aan haar verplichtingen kunnen blijven voldoen als ze maar snel weer promoveerde, de onderbouwing hiervoor werd echter grotendeels geheim gehouden. De gemeenteraad heeft wel een aantal randvoorwaarden gesteld aan de garantstelling. Het behoud van de licentie was één van de belangrijkste en aan die voorwaarde wordt nu niet voldaan. Het oordeel van de licentiecommissie is dat de licentie wordt ingetrokken en daarna een nieuwe wordt afgegeven. Er zal dus een nieuw voorstel naar de gemeenteraad moeten komen. De SP gaat deze mogelijkheid aangrijpen om ook de ontwikkelingen van het afgelopen half jaar mee te nemen in het debat. Zo is er aan de ene kant een garantstelling vanuit het bedrijfsleven gekomen, aan de andere kant hangt er nu een claim van de belastingdienst boven het hoofd voor niet opgegeven transfergelden en is het nog onduidelijk wat de straf betekent voor opbrengsten uit transfers. Het bedrag dat FC Twente straks mist kan daarmee wel eens veel hoger uitvallen dan 32 miljoen.

De SP hoopt dat FC Twente het redt, het liefst in de eredivisie maar anders in de eerste divisie maar we blijven wel bij ons standpunt dat er niet meer risico gelopen mag worden met gemeenschapsgeld dan nu al het geval is.

Reactie toevoegen

U bent hier