h

Visie op vervoer lijkt onuitvoerbaar

23 mei 2016

Visie op vervoer lijkt onuitvoerbaar

De gemeente Enschede gaat komend jaar in samenwerking met 13 andere Twentse gemeenten een nieuwe visie op vervoer vertalen in een verordening. In het kort komt het erop neer dat er gekeken wordt hoeveel mensen ervan overtuigd kunnen worden dat ze beter met het openbaar vervoer (OV) kunnen gaan reizen. Dan gaat het voornamelijk om mensen die bijvoorbeeld nu nog gebruik maken van de regiotaxi, al dan niet met een WMO-indicatie.

De regiotaxi zal namelijk halverwege 2017, door een nieuwe bezuinigingsronde van de Provincie om tekorten op de exploitatiekosten aan te pakken, bijna ophouden te bestaan. De gemeente Enschede gaat nu kijken in hoeverre men met behulp van aanvullend OV en vrijwilligers de doelgroepen het beste kan vervoeren. Voor de mensen die niet met het openbaar vervoer kunnen reizen wordt, u raadt het al, maatwerk geleverd. In een later stadium zullen ook andere bijzondere voorzieningen op het gebied van vervoer op de schop gaan.

Het lastige van deze zaak is dat de gemeentes geen invloed hebben op de kwaliteit en kwantiteit van het openbaar vervoer. Dat is namelijk een zaak van de provincie. En laat de provincie Overijssel nou net besloten hebben om flink te gaan snijden in het aantal buslijnen, met name in kleinere gemeentes. Voorlopig alleen in Noord Overijssel maar Twente komt ook aan de beurt.

Het lijkt een nieuwe trend te zijn in de beleidsvoering van de laatste jaren; eerst besluiten nemen en dan kijken wat de impact is op de mensen die het betreft. Immers, zo ging het onlangs met de thuiszorg ook. Mensen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en de verzorgingshuizen staan leeg. Vervolgens wordt er wel keihard gesneden in de budgetten voor huishoudelijke zorg en ondersteuning. Het ene beleid maakt het andere onmogelijk.

De SP maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkeling op gebied van vervoer. Mensen die geen gebruik kunnen maken van openbaar vervoer of niet samen kunnen reizen vanwege psychische of fysieke problemen dreigen in de problemen te komen. Ondanks de belofte dat men goed gaat nadenken over welke doelgroepen je wel of niet samen kunt vervoeren, lijkt dit plan erop af te stevenen dat mensen niet meer op bezoek gaan bij familie of vrienden. Sociale uitsluiting en vereenzaming liggen op de loer. Geheel in strijd met de participatiewet die er juist voor moet zorgen dat we allemaal mee moeten kunnen doen.

Gelukkig werkt de gemeente wel samen met vervoerders aan een ‘ultiem spoorboekje’, omdat uit onderzoek blijkt dat veel mensen te weinig weten over de mogelijkheden binnen het OV. Dan kan men binnenkort in een duidelijk overzicht precies zien welke bus waarheen gaat. Of dat de bus niet meer gaat, natuurlijk.

Reactie toevoegen

U bent hier