h

Grote eend als protest tegen WC eend-wetenschap

7 juni 2016

Grote eend als protest tegen WC eend-wetenschap

Foto: SP

Een stop op wc eend-wetenschap en meer ruimte voor langdurig, fundamenteel en onafhankelijk onderzoek. Dat was de inzet van ROOD en SP toen zij dinsdag met een grote eend met professorenbaret bij het de Waaier gebouw van de Universiteit Twente actie voerden. Wij van WC eend adviseren WC eend luidde een populaire reclameslogan. Wetenschappelijk onderzoek lijkt door gebrek aan onafhankelijke financiering volgens de SP en haar jongerenorganisatie ROOD te vaak op WC eend-wetenschap. Ofwel onderzoek waarbij de conclusies erg positief zijn voor het bedrijf dat het onderzoek heeft betaald.

Sandra Beckerman: “Deze regering investeert steeds minder in wetenschappelijk onderzoek. In april berekende het Rhatenau instituut dat in 2020 nog slechts 0,6 procent van het bruto binnenlands product wordt uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling. De wetenschap stagneert en universiteiten zijn steeds afhankelijker van het bedrijfsleven. Dat leidt tot excessen zoals WC eend-wetenschap waarbij de conclusies verdacht veel lijken op reclame voor de opdrachtgever. De SP vindt het daarom tijd voor een debat over commercialisering en onafhankelijkheid”

De ludieke actie met de WC eend is een oproep voor het debat over de toekomst van de wetenschap op 9 juni. In de Openbare bibliotheek (Pijpenstraat 15) geven Wilfred van der Wiel, Jörgen Svensson, Janneke Hoedemaekers en Jasper van Dijk hun visie op de onafhankelijkheid van de wetenschap Wilfred van der Wiel is professor in de Nano-elektronica, hij won meerdere prijzen en is lid van de Global Young Academy. Jörgen Svensson is gepromoveerd socioloog en assistant professor, lid van de Universiteitsraad en actief voor vakbond VAWO. Janneke Hoedemaekers is technisch en commercieel directeur van MESA+, het instituut voor nanotechnologie. Jasper van Dijk, is lid van de Tweede kamer namens de SP. Hij schreef een rapport met 30 voorstellen voor een nieuwe democratische universiteit.

Raadslid in Enschede Ahmed Yilmaz: “Heel veel studenten en wetenschappers willen dat er meer geïnvesteerd wordt in de wetenschap en dat de doorgeslagen commercialisering stopt. Vorig jaar waren er al veel protesten. Dit jaar moeten we zorgen dat er echt iets verandert. We hopen dat er veel mensen 9 juni met ons mee willen denken over hoe we gaan zorgen voor een nieuwe democratische universiteit.”

Een goed voorbeeld van WC eend-wetenschap zijn de studies naar Red Bull, gefinancierd door Red Bull. Al deze onderzoeken oordeelden positief over het product van hun financierder. Aan de wetenschappelijke kwaliteit van dit onderzoek wordt echter getwijfeld omdat bijvoorbeeld het aantal proefpersonen zeer beperkt is en alleen Red Bull werd onderzocht, waarbij er geen vergelijking werd gemaakt met andere dranken.

Reactie toevoegen

U bent hier