h

Getreuzel van de gemeente zorgt voor overlast in buurten

12 december 2016

Getreuzel van de gemeente zorgt voor overlast in buurten

Als iemand een woonhuis wilt ombouwen voor onzelfstandige bewoning (in 90% van de gevallen een studentenhuis) dan mag dat in Enschede als er maximaal 4 personen gaan wonen. Komen er meer dan 4 bewoners dan heb je een vergunning nodig. Bij de vergunningaanvraag wordt dan gekeken of er niet al te veel studentenwoningen in de straat aanwezig zijn. Deze regel geldt vanaf 1 januari 2016 nadat de raad een zogenaamd voorbereidingsbesluit heeft genomen. Daarvoor moest je altijd een vergunning aanvragen, ongeacht het aantal studenten. Bij het nemen van het voorbereidingsbesluit is afgesproken dat er binnen een jaar een bestemmingsplan komt te liggen waarin de regels uit het voorbereidingsbesluit zijn opgenomen.

Nu zijn er altijd mensen die de regels niet kennen of deze bewust negeren en gaan bouwen voor meer dan 4 bewoners zonder vergunning. De gemeente treedt hier pas tegen op als er door omwonenden geklaagd wordt. Op dit moment lopen er 8 klachten bij de gemeente over vermeende overtredingen van de regels. Nadat 1 van de klagers te horen had gekregen dat de gemeente niet kan handhaven ondanks dat de pandeigenaar de regels heeft overtreden, heeft de SP uitleg gevraagd aan de verantwoordelijke ambtenaren.

Het blijkt dat de gemeente het niet voor elkaar heeft gekregen om het bestemmingsplan binnen een jaar aan de raad voor te leggen. Als gevolg daarvan, is het voorbereidingsbesluit niet meer geldig en moeten alle overtredingen op de regels van dit besluit worden toegestaan. De te grote studentenwoningen zullen in een aantal straten voor overlast gaan zorgen, overlast die voorkomen had kunnen en moeten worden.

Het moge duidelijk zijn dat de SP hier niet blij mee is en we zullen tijdens het debat van maandag 12 December, de wethouder te verantwoording roepen.

Reactie toevoegen

U bent hier