h

Beleidskader schuldhulpverlening

20 mei 2017

Beleidskader schuldhulpverlening

De SP is blij dat er eindelijk een beleidskader schuldhulpverlening 2017-2020 ligt. Opvallend is vooral dat dit College eindelijk erkent dat er grenzen zijn aan de zelfredzaamheid van de inwoners van Enschede bij zorgelijke schuldensituaties.

Volgens het beleidskader zijn er drie mogelijke oorzaken te noemen waarom mensen in een problematisch schuldensituatie terecht komen, waaronder gebrekkig financieel beheer en een te hoge levensstandaard. Ook wordt genoemd dat mensen die in een problematische schuldensituatie zitten door stress verkeerde beslissingen nemen. De SP heeft al in meerdere debatten aangegeven dat een problematische schuld verlammend werkt en dat deze in de basis dient te worden aangepakt, hetgeen nu eindelijk gaat gebeuren.

De City deal inclusieve stad, waarin de wijkteams met onder andere de Stadsbank gaan samenwerken, kan een prima middel zijn om schuldproblematiek van onze inwoners in kaart te brengen en bij de wortel aan te pakken. Maar na een goede presentatie in stadsdeel West is het oorverdovend stil geworden rondom de inclusieve wijk in bijvoorbeeld Pathmos. Twee presentaties van het wijkteam zijn om duistere redenen niet door gegaan. Ook stond er geen presentatie van het wijkteam bij de wijkraad Pathmos gepland, volgens de SP een gemiste kans om inwoners en wijkraad te betrekken.

Het project met de theatervoorstelling om jongeren bekend te maken met het voorkomen van schulden, met daaraan gekoppeld voorlichting op scholen, is een prima initiatief. Jammer is wel dat jongeren later in hun studie tegen het leenstelsel aanlopen wat dan weer voor een enorme studieschuld kan zorgen. Dit is volgens de SP nogal tegenstrijdig. Een lokale overheid die zorgt dat jongeren uit de schulden kunnen blijven door voorlichting en een kabinet dat zorgt voor een behoorlijke studieschuld op iets latere leeftijd.

Een ander punt uit het beleidskader is het schuldenpact, waarbij werkgevers worden betrokken bij het signaleren van schulden. De SP vindt dat een goed idee, maar dan zal er wel voldoende aandacht voor de privacy van de werknemers moeten zijn. Ook is de SP is tevreden dat er een actieve campagne schuldhulpverlening wordt opgestart, onder leiding van het Geldkompas Enschede.

Kortom, dit beleidskader is een goed uitgangspunt voor de schuldhulpverlening, mits alle genoemde zaken voortvarend worden opgepakt. Daar hoort bij dat het tekort van ruim 100.000 euro voor deze plannen zo snel mogelijk wordt opgelost en niet pas bij de zomernota 2017.

Reactie toevoegen

U bent hier