h

Marktwerking schaadt belang bewoners enschede

20 mei 2017

Marktwerking schaadt belang bewoners enschede

Bewoners van Enschede hebben last van de marktwerking in de zorg. De marktwerking die de zorg beter en goedkoper zou maken blijkt keer op keer een illusie. Denk aan het regiotaxivervoer en rolstoelleveranciers in Enschede. Voor allebei heeft de SP een klachtenmeldpunt geopend. En terecht blijkt uit de aard en ernst van situaties die gebruikers mee moeten maken en melden bij de SP. Natuurlijk is het voor een wethouder aantrekkelijk voor de goedkoopste aanbieder(s) te kiezen. Of zoals wethouders hun keuze meestal motiveren; goedkoopste beste. Twee organisaties (Brookhuis en Welzorg) zijn door de wethouder de wacht aangezegd. Maar hij is vervolgens samen met een aantal andere Twentse gemeenten gewoon weer met ze in zee gegaan.

Gebruikers van het regiotaxivervoer of een rolstoel of scootmobiel zijn afhankelijk van goede en betrouwbare service. Voor hen bepalen deze voorzieningen de mate van regie hebben over hun eigen leven. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) schrijft voor dat gemeentes verantwoordelijk zijn voor het aanbieden van voorzieningen die dit mogelijk maken. Daaronder vallen ook het regiotaxivervoer en het aanbieden van rolstoelen en scootmobiels.

Als de SP klachten hoort over een aanbieder van zorg worden die altijd serieus genomen. Als klachten veel voorkomen en van dezelfde aard zijn doet de SP onderzoek. Dat kan door het openen van een klachtenmeldpunt. De laatste jaren gaan de klachten vooral over het regiotaxivervoer door Brookhuis en rolstoelleverancier Welzorg. Ze zijn vaak zo ernstig dat gebruikers dagen (soms wekenlang) gedwongen thuis zitten, hun afspraken niet na kunnen komen of hun deelname aan het verenigingsleven moeten stoppen. De door alle politieke partijen zo belangrijk gevonden participatie wordt gebruikers van een aantal voorzieningen bijna onmogelijk gemaakt. De SP vindt dat iedereen die dat wil de kans moet krijgen volwaardig mee te kunnen doen in de samenleving. En ja, dat kost geld. En dat betekent dat er politieke keuzes gemaakt moeten worden. De coalitiepartijen in Enschede hebben een keuze gemaakt namelijk; we geven er niet meer voor uit dan dat we er van het rijk voor krijgen.

De SP heeft de wethouder om opheldering gevraagd over de slechte prestaties van de genoemde organisaties. Uit de antwoorden blijkt dat de gemeente bekend is met de slechte prestaties en met de organisaties heeft besproken dat het beter moet. Maar even zo vrolijk verlengt het College het contract met dezelfde organisaties. Niet de beste, mogelijk wel de goedkoopste is dan mijn voorzichtige conclusie.

De marktwerking in de zorg heeft de basisprincipes van de SP om zeep geholpen; solidariteit, gelijkwaardigheid en menselijke waardigheid. De aanbieders hebben een machtspositie zolang wij kiezen voor de goedkoopste en daarmee het belang van vaak kwetsbare mensen uit het oog verliezen. Uiteindelijk zullen de zorgkosten daardoor oplopen. Niet naar de dokter gaan omdat het vertrouwen in goed vervoer weg is, eenzaamheid vanwege verplicht thuis zitten, vrijwilligerswerk of betaald werk niet (meer) kunnen doen kunnen het gevolg zijn van verkeerde keuzes. Goedkoop op de korte termijn maar op de langere termijn een stuk duurder maar belangrijker; niet in het belang van het welzijn van ons allemaal!

Reactie toevoegen

U bent hier