h

DE NIEUWE TWENTSE VISIE OP VERVOER BEPERKT MENSEN IN MOGELIJKHEDEN

11 juni 2017

DE NIEUWE TWENTSE VISIE OP VERVOER BEPERKT MENSEN IN MOGELIJKHEDEN

 Met ingang van 1 juli gaat de uitvoering van de herziene Twentse visie op vervoer “Samen op weg” in. Het gaat hierbij om een voorziening voor mensen die niet met het openbaar vervoer kunnen reizen. Vooral in de zorg betekent een verandering meestal weinig goeds. De SP fractie heeft geregeld haar zorg uitgesproken over de gevolgen van de notitie. Het bleef lang stil. De eerste brief van begin juni, biedt weinig hoop op verbetering.

Gemeentes zijn verplicht vervoer te regelen voor mensen die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer of eigen vervoer. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld de Regiotaxi en het leerlingenvervoer. Als de vervoersmaatschappijen zich aan de afspraken houden is dat een goede voorziening. Kinderen kunnen naar school, volwassenen naar hun werk en iedereen kan naar een vorm van vrijetijdsbesteding of gewoon op bezoek gaan bij kennissen en familie. We noemen dat een voorziening in het kader van de Wet maatschappelijke Ontwikkeling(WMO). De wet die het voor iedereen mogelijk maakt (moet maken) mee te doen in de samenleving.

Beperking in reserveringsmogelijkheden

Gebruikers van de regiotaxi kunnen tot 1 juli 2017 een uur voor vertrek een rit reserveren. Dat betekent een stukje vrijheid en flexibiliteit. Precies wat de WMO ook voorstaat. Het was dus wel even slikken toen veel mensen de brief kregen dat zij per 1 juli een dag in plaats van een uur van tevoren al een rit moeten reserveren. Als dat niet lukt dan moeten zij per rit drie euro extra betalen. Een spontaan bezoekje of een niet te voorziene afspraak met de huisarts komt ze dus op een “boete” van zes euro te staan. Dit betekent vanwege de extra kosten dus een beperking van mogelijkheden in plaats van een verbetering. Uit reacties blijkt dat betrokkenen geschrokken zijn van het slechte nieuws.

Contante betaling van ritten afgeschaft

Gebruikers van de regiotaxi zijn gewend hun rit direct af te rekenen bij de chauffeur. Ook daarin gaat wat veranderen. De ritten worden vanaf 1 juli per automatische incasso geïnd. Mensen die moeite hebben met het houden van overzicht en het lezen van post kunnen op deze manier voor onverwachte verrassingen komen te staan. Dat geldt vooral voor mensen die vaak gebruik moeten maken. van het regiotaxivervoer. Zij zullen hun ritten zelf moeten bijhouden om te kunnen controleren of de declaraties kloppen.

Ontmoedigingsbeleid

De eerste gevolgen van de invoering zijn geen verbetering voor de gebruikers. Beperking in reserveringsmogelijkheden, boete in geval van noodzaak van een reservering op dezelfde dag en verandering in betalingsregeling zijn niet in het belang van de mensen die de WMO voorziening nodig hebben om mee te kunnen doen aan de samenleving.

Wat wil de SP?

De SP vindt dat iedereen die afhankelijk is van het regiotaxivervoer daar gebruik van moet kunnen maken. De financiële en persoonlijke situatie mogen geen beperking opleveren. De gemeente moet aan de voorwaarden voldoen die in de WMO zijn vastgelegd. De basis is dat iedereen mee moet kunnen doen aan de samenleving. Daarop zal de SP de uitvoering van de notitie Twentse visie op vervoer toetsen. De eerste berichten stemmen ons niet positief!

Nog veel vragen onbeantwoord

Omdat er nog veel onduidelijkheid is over de uitvoering heeft de SP het College vragen gesteld. Die kunnen niet binnen de afgesproken termijn beantwoord worden. Wij zijn er niet van overtuigd dat er niet nog meer vervelende verrassingen uit de hoge hoed van het College komen.

Contact met de SP

Graag horen wij praktijkvoorbeelden als u wordt geconfronteerd met de nadelen van de uitvoering van de nieuwe Twentse visie op vervoer. Voorbeelden van verbeteringen zijn natuurlijk ook welkom! Dat kan via: enschede@sp.nl of telefonisch: 06 33733898.

Reacties

Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om hierop te reageren en een duidelijk verzet af geven aan de wijze waarop de Regio Taxi de nieuwe invoering regelt en daarbij geen enkele rekening wenst te houden met mensen die bijvoorbeeld bij de Stadsbank zijn want mocht het zo zijn dat deze regeling die het taxibedrijf voorstaat gaat invoeren dan moet je iedere keer voor een luttel bedrag de Stadsbank gaan bellen om dat geld af te schrijven,dus een maatregel van niets.Maar wat wil de SP hier dan aan gaan doen?Vaak is het bij de SP zo dat er veel tumult is maar als het dan op daden aan komt dan trekt men zich terug.Hou dan nu ook eens de poot stijf en kom voor de zwaksten in de samenleving op dat zou u als SP toch moeten passen.

Beste SP,

Ook mijn moeder was onaangenaam verrast na het lezen van de brief over de wijzigingen die worden doorgevoerd m.b.t. de Regiotaxi. Met name het een dag van tevoren moeten reserveren maakt het er in de praktijk niet makkelijker op. Je kunt niet meer spontaan besluiten om bijv. ’s middags bij iemand op bezoek te gaan zonder extra kosten. Wat het echter extra lastig maakt, is het feit dat je de terugrit lastig van tevoren in kunt schatten wanneer je bijv. boodschappen gaat doen. Wanneer je een tijd afspreekt om opgehaald te worden, kan de taxi een kwartier eerder of later komen. Vervolgens kan het voorkomen dat de taxi nog andere mensen moet ophalen of afzetten. Daarom maakte mijn moeder pas een afspraak voor de terugrit zodra ze op haar aankomstadres was gearriveerd. Nu dat niet meer kan zonder bijbetaling, zie ik aankomen dat ze veel langer moet wachten omdat de ophaaltijd moeilijker in te schatten is. Afgelopen zaterdag had mijn moeder de taxi om 13.20 besteld. De taxi kwam om 13.35, dus nog net op tijd. Het betrof hier een ritje vanaf het winkelcentrum naar haar huis, hemelsbreed 2 kilometer ver. Omdat er mensen weggebracht en opgehaald moesten worden, was ze om 14.25 thuis. Zou dit een heenreis zijn geweest, dan had ze ongetwijfeld haar ophaaltijd moeten wijzigen, want zo’n lange reistijd kun je niet voorzien. Bovendien vraag ik me af hoe het zit wanneer je de afgesproken tijd voor de terugrit moet veranderen wanneer de taxi die je voor de heenrit moet ophalen van huis te laat komt. Het geld wordt vanaf 1 juli automatisch afgeschreven. Zie maar dat je je geld terug krijgt. Ook komt het wel eens voor dat mijn moeder voor niets zit te wachten en dat de chauffeur het adres niet kan vinden ondanks het feit dat ze altijd haar telefoonnummer achterlaat. De rit wordt dat loos gemeld. Krijg je je geld dan wel terug en kost het boeken van een nieuwe rit dan geen extra geld? Ik voorzie een boel ellende met deze regeling en hoop dat veel mensen hiertegen bezwaar aantekenen.

Alle bezitters van een Regiotaxipas zijn verrast over de nieuwe voorwaarden per 1 juli 2017.
In de brief die gestuurd is op 1 juni 2017 naar alle pashouders is een Antwoordformulier bijgestuurd met de mededeling dat je de Regiotaxipas kunt stopzetten.

Er zijn veel mensen die de uitleg over de nieuwe voorwaarden niet begrijpen, laat staan de bedoeling van het Antwoordformulier.
Ik ben bang dat deze groep het formulier instuurt met de gedachte dat men meer informatie krijgen over de voorwaarden.
Echter, ik krijg het idee dat de gemeente bewust dit formulier meestuurt om te profiteren van de onduidelijkheid.

Dus mensen: Stuur het Antwoordformulier niet op. Mocht u het niet begrijpen, vraag aan familie of kennissen voor meer uitleg

Beste meneer Dalenoort, 

Dank voor uw reactie. Dit besluit is genomen door het College zonder de Raad daarover te informeren. De SP heeft vragen gesteld en daar komt het punt Stadsbank ook aan de orde. Ik wacht de antwoorden van het College af. Ben benieuwd of er een oplossing geboden wordt!

 

 

Dank voor uw reactie. Dit besluit is genomen door het College zonder de Raad daarover te informeren. De SP heeft vragen gesteld en daar komt het punt Stadsbank ook aan de orde. Ik wacht de antwoorden van het College af. Ben benieuwd of er een oplossing geboden wordt!

Reactie toevoegen

U bent hier