h

Toeslag gebruik regiotaxi uitgesteld na vragen SP

14 juli 2017

Toeslag gebruik regiotaxi uitgesteld na vragen SP

De Twentse Visie op vervoer begint haar rotte vruchten af te werpen. Een notitie die beoogt verschillende reizigersgroepen samen te voegen om de kosten te verlagen. Zolang de inhoud van de notitie bekend is heeft de SP haar zorgen geuit over de uitvoering. Nooit is duidelijk geworden hoe een en ander geregeld zou worden, alleen dat het in fases zou gaan.
De eerste fase betrof het regiotaxivervoer. En dat hebben de gebruikers geweten! Zes euro boete op onverwachte ritten (retour) en verplichte incasso in plaats van contante betaling. En dat alles zonder enige informatie naar de gemeenteraad!

Als donderslag bij heldere hemel werden gebruikers van het Regiotaxivervoer begin juni 2017 op de hoogte gesteld over veranderingen die per 1 juli 2017 ingingen.
De nieuwe regels hielden in dat een rit een dag van tevoren gereserveerd moest worden op straffe van een boete van 6 euro bij een reservering voor dezelfde dag. Contante betaling was niet meer mogelijk. In ruil daarvoor werd betaling geregeld via een automatische incasso.
De consternatie onder gebruikers was groot en bij de SP regende het klachten over de nieuwe regels. De SP had al een paar keer vragen gesteld maar de antwoorden van het College van B&W bleven vaag en riepen alleen maar meer vragen op.
Reden om nog eens goed in de materie te duiken. Want hoe kan het dat zulke vergaande maatregelen niet in de gemeenteraad besproken zijn? Hoe kan het dat ze zelfs niet in het College besproken lijken te zijn?

Vragen van de SP ingediend op 26 juni 2017
De SP wilde weten wie eigenlijk op grond van welke bevoegdheden het besluit tot de veranderingen heeft genomen. Samenwerken met andere gemeentes is goed, maar niet als de gemeente niet meer over haar eigen beleid gaat en verordeningen zonder raadsbesluit aangepast worden.
Ook heeft de SP voorgesteld de ingangsdatum van de wijzigingen uit te stellen tot na behandeling in de Raad.

Het verlossende antwoord op 14 juli
De vragen van de SP zijn nog niet beantwoord, maar vandaag heeft de Raad een brief van het College ontvangen. Een lange brief waarin nog eens het belang van de verslechtering van de reisvoorwaarden werd gemotiveerd. Maar uiteindelijk komt de bekende aap uit de mouw.
de verordening biedt niet de mogelijkheid een toeslag te heffen.
De aanpassing van de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning is een bevoegdheid van de Raad.
Tot 1 oktober 2017 kan nog niet via een automatische incasso betaald worden vanwege een tekort aan voorbereidingstijd. Tot 1 oktober wordt op rekening gereden.

Hoe verder?
de reizigers hoeven de zes euro (retour) niet te betalen totdat de Raad op 9 oktober 2017 een besluit heeft genomen.
De gemeente zal de kosten (tussen de 45.000 en 65.000 euro) vergoeden aan de vervoerder.
Reizigers krijgen nu een factuur in plaats van de automatische incasso waarover al zoveel verwarring bestaat.

En intussen weten de regiotaxipashouders nog van niets. Een brief met de nieuwe, voor veel mensen onbegrijpelijke informatie, krijgen zij op korte termijn. Met natuurlijk excuses voor de enorme verwarring die is veroorzaakt.

Reacties

Gemeente die strijken toch al zo met burgers z.n centen

Heb vandaag een taxi besteld (18-07) voor vandaag maar kreeg als prijs opgegeven 10,30 euro dus 6 euro erbij op. Bij het call center was er niets bekend dat die 3 euro niet meer mag. Hoe zit dat nu.?

Ik zou graag willen weten of jullie bekend zijn welke datum in okt de te laat boek boete van 3 euro weer geld. Kreeg net van brookhuis de rekening van oktober en hier is een aantal x 3 euro berekend

Reactie toevoegen

U bent hier