h

SP zet in op Goed Verhuurderschap

12 november 2017

SP zet in op Goed Verhuurderschap

Om overlast door onzelfstandige bewoning* tegen te gaan, wordt er paal en perk gesteld aan deze woonsituaties. Voor de SP zijn de huidige plannen onvoldoende en wij zullen dan ook een motie indienen om goed verhuurderschap af te dwingen.

Enkele jaren geleden is de vergunning voor onzelfstandige bewoning afgeschaft door de invoering van een nieuwe woningwet. Iedereen kon vanaf dat moment een regulier woonhuis omzetten naar een woning voor studenten of buitenlandse arbeiders. Mede geholpen door de lage huizenprijzen en hypotheekrente, zijn er op meerdere plekken in de stad woningen opgekocht en omgezet. Veel verhuurders zijn te goeder trouw, maar een aantal is alleen geïnteresseerd in zoveel mogelijk geld verdienen. Een goede relatie met de buurt staat niet op het verlanglijstje van deze huisjesmelkers met tot gevolg: verloedering en overlast in de buurt. Deze verhuurders zijn ook niet bereikbaar voor gemeente en huurders.
Om concentratie van overlast in buurten te voorkomen wordt nu in een bestemmingsplan vastgesteld dat er in buurten niet meer dan een bepaald percentage woonhuizen gebruikt mag worden voor onzelfstandige bewoning. Dit is echter niet voldoende om de problemen te voorkomen. Verhuurders zijn nu al bezig met splitsen van woningen waardoor elke huurder een eigen voordeur krijgt, en ze dus niet onder onzelfstandige bewoning vallen. Daarnaast kan één groep bewoners voor veel overlast zorgen in een straat.
De SP heeft daarom aangekondigd een motie in te dienen over goed verhuurderschap. Een verhuurder is hierbij verplicht om de woning goed te onderhouden en bereikbaar te zijn voor gemeente, buurt en huurders bij problemen. Ook is er een verplichting om overlast door huurders tegen te gaan voor zover in redelijkheid mogelijk. Houdt een verhuurder zich niet aan de verplichtingen, dan kan de vergunning ingetrokken worden.
Het totaal van bestemmingplan, wijkwelzijnswerk en goed verhuurderschap moet er volgens de SP toe leiden dat de meeste overlast aangepakt kan worden.

*Men spreekt van onzelfstandige bewoning als er meerdere huishoudens op 1 adres wonen. Het gaat dan voornamelijk om studenten maar ook om buitenlandse arbeiders en mensen die afhankelijk zijn van zorg.

Reactie toevoegen

U bent hier